Codziennie owija końcówkę kiści. Banany po tygodniu wyglądają jak ze sklepu
Banany to taki owoc, którego nie może zabraknąć w domu. Można je jeść solo, dodawać do koktajli, owsianek czy deserów. Polacy uwielbiają banany, ale przy tym nie mają pojęcia, jak je przechowywać, by były świeże dłużej niż kilka dni. Jedna z twórczyń internetowych ma na to radę.
10.04.2024 17:09
Zła ekspozycja bananów sprawia, że owoce dojrzewają znacznie szybciej, niż byśmy tego chcieli. Kiedy skórka staje się cała brązowa, banany często lądują w koszu. Aby nie dopuścić do marnowania żywności, koniecznie sprawdź, jak nieco opóźnić proces dojrzewania bananów. TikTokerka sprzedaje banalny trik i radzi, co zrobić z bananami po powrocie ze sklepu.
Jak przedłużyć świeżość bananów?
Kupiłeś kiść bananów, ale boisz się, że zepsują się szybciej, niż zdążysz je zjeść? Nie z tym trikiem. Dyanne z kanału TikTok @dyannemartin50 ma genialną radę, jak przedłużyć świeżość bananów. W swoim filmiku tłumaczy, jak zabezpieczyć końcówki owoców, by te nie ulegały zbyt szybkiemu rozkładowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W swoim filmiku kobieta zdradza, że wystarczy owinąć końcówkę bananów mokrym ręcznikiem papierowym, a owoce będą świeże dwa razy dłużej! Ręcznik najlepiej zwilżać codziennie, by stale utrzymywał odpowiedni poziom wilgoci. Kobieta zaznacza też, że po zakupie zawsze myje banany pod strumieniem bieżącej wody. Czy jest to konieczne?
Czy trzeba myć banany? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Z reguły większość z nas nie myje bananów. Skórka owocu jest niejadalna i ląduje w koszu, więc jaki w tym sens? Choć mycie bananów wydaje się bezcelowe, to wcale tak nie jest. Egzotyczne owoce zaraz po zerwaniu trafiają do wielkich skrzyń, gdzie zrasza się je środkami grzybobójczymi i bakteriobójczymi, by owoce dotarły w idealnym stanie do punktu docelowego. Banany nie są wyjątkiem, dlatego trzeba je myć, by nie roznosiły pestycydów po innych warzywach i owocach w kuchni.
Choć TikTokerka zrasza je jedynie wodą, to naszym zdaniem trzeba je umyć nieco dokładniej. Najlepiej sprawdzi się mieszanka wody z kilkoma łyżeczkami sody oczyszczonej. Po zanurzeniu owoców większość substancji chemicznych zostanie usunięta, a banany będą gotowe do spożycia. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule pod tym linkiem.
Gdzie przechowywać banany?
Dojrzałe banany nie powinny znajdować się w okolicy innych owoców i warzyw. Najgorsze są jabłka, które wytwarzają duże ilości etylenu odpowiadającego za szybszy rozkład świeżych produktów. Zabezpieczone banany najlepiej kłaść na blacie, z dala od reszty produktów spożywczych. Niektórzy mogą stwierdzić, że banany najlepiej trzymać w lodówce, co nie do końca jest dobrym pomysłem. Egzotyczne owoce nie lubią niskich temperatur i wilgoci. Blat i zwilżony ręcznik kuchenny zawinięty wokół końcówki sprawdzą się o wiele lepiej.