Gdy poznałam ten trik, byłam w szoku. Obranie jajka zajmuje mi kilka sekund
Kiedy przygotowujesz sałatkę na święta lub jajka faszerowane na domową imprezę, już sama myśl o obraniu dużej ilości jaj skutecznie odbiera cały zapał. Podpowiadamy, jak szybko obrać jajka. Dzięki prostej sztuczce poradzisz sobie z tym w kilka sekund.
27.09.2023 13:49
Obieranie jajek należy do najmniej lubianych kuchennych czynności. Skorupki nie zawsze dobrze odchodzą od białek, do tego przyklejają się do palców. Kiedy w grę wchodzi obranie więcej niż kilku sztuk, większość z nas na samą myśl zaczyna zgrzytać zębami i wizualizować długie, żmudne zrywanie skorupek. Na szczęście wcale nie musi tak być! Raz na zawsze zapomnisz o takich wizjach, gdy dowiesz się, jak szybko obrać jajka, używając zwykłej łyżki.
Jak gotować jajka, by lepiej się obierały?
Przede wszystkim zwróć uwagę na to, jakie jajka gotujesz. Bardzo świeże jaja nie ścinają się tak dobrze jak te nieco starsze, nawet jeśli dłużej je gotujesz. Jeśli masz wybór, do gotowania na twardo wybieraj jajka, które mają od 7 do 14 dni. Świeższych używaj do ciast, jajecznicy, omletów itp. Aby ułatwić sobie obieranie jajek, możesz też zastosować prosty trik w czasie gotowania. Dodaj do garnka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczkę soli. Każda z tych substancji sprawi, że skorupki będą lepiej odchodziły od białek. Do gotujących się jajek warto dodać również trochę octu. To zapobiegnie rozlaniu się zawartości, gdy dojdzie do przypadkowego pęknięcia jednej lub kilku skorupek.
Jak szybko obrać jajka?
Obranie 1-2 sztuk nie jest problemem i spokojnie można to zrobić tradycyjną metodą. Problem pojawia się, kiedy musisz usunąć skorupki z większej liczby jajek, np. w czasie przygotowań do imprezy lub świąt. Wtedy trik przyspieszający obieranie jest na wagę złota. Okazuje się, że jest naprawdę prosty sposób, by skorupki odchodziły od białek w kilka sekund. Aby z niego skorzystać, potrzebujesz jedynie zwykłej łyżki. Po ugotowaniu przestudź jajka. Następnie bierz każde, stukaj nim o blat szerszą stroną i podważaj skorupkę łyżką. Wsuwaj ją coraz głębiej, a pozbędziesz się skorupki w mgnieniu oka! Ani się obejrzysz, a obierzesz 10-15 lub więcej jaj.
Jak inaczej obrać jajka?
Inną prostą metodą na szybkie obranie jajek jest użycie słoika. Umieść w nim jajka i zalej wodą, a następnie zakręć. Zacznij nim energicznie potrząsać. Rób to, aż zobaczysz, ze skorupki odeszły od jajek. Nie potrwa to długo. Wystarczy kilka sekund, by obrać wszystkie jajka znajdujące się w naczyniu. I to jednocześnie! Oczywiście, jeśli masz do obrania naprawdę dużo jaj, będziesz musiał podzielić je na kilka porcji, ale i tak patent ze słoikiem znacznie przyspieszy obieranie.