Idealnego arbuza rozpoznaję już w sklepie. Postukaj w owoc, a prawdę ci powie
Znasz to uczucie, gdy po przekrojeniu arbuza wita cię blady miąższ, który w smaku nie przypomina niczego konkretnego? Jedzenie takiego owocu nie sprawia już takiej przyjemności, a my żałujemy wydanych na niego pieniędzy. Jeśli nie chcesz, by ta sytuacja wydarzyła się po raz drugi, musisz nauczyć się, jak wybierać idealne owoce ze sklepowych półek. Nie musisz być żadnym specjalistą, by poznać dobrego arbuza, wystarczy nieco się mu poprzyglądać.
02.08.2023 10:49
Wielu z nas powiedziałoby, że jedynie podzielone cząstki arbuza mogą podpowiedzieć nam, jaki jest w smaku. Co jednak w sytuacji, gdy sklep oferuje owoce jedynie w całości? W takiej sytuacji trzeba skorzystać z ogólnej wiedzy i ocenić stan skórki z zewnątrz, bo to właśnie ona powie nam całą prawdę. Dasz wiarę, że istnieją aż cztery sztuczki, które należy zastosować, by mieć pewność, że arbuz po przekrojeniu będzie słodki i soczysty?
Jak sprawdzić, czy arbuz jest słodki i soczysty?
- Zacznijmy od tego, co widać na pierwszy rzut oka — jasna, żółta plama na skórce. To przebarwienie to bardzo istotny element, który podpowiada nam, czy dany owoc dojrzewał wystarczająco długo. Plantatorzy mają przykry zwyczaj zrywania owoców, które dojrzewają dopiero w transporcie, a co za tym idzie, nie są już tak samo smaczne jak te skąpane w słońcu. Zatem, jeśli widzisz dużą żółtą plamę, to dobry znak!
- Pierwszy punkt za nami, więc należy nieco przekręcić arbuza i spojrzeć na jego łodygę. Po raz kolejny zwracamy uwagę na kolor danego miejsca — powinno być ciemno-brązowe. Jeśli ma barwę żółtą lub — o zgrozo — zieloną, oznacza to, że owoc został zerwany przedwcześnie.
- Kolejna metoda jest nieco zabawna, ale bardzo skuteczna. Otóż należy zapukać w skórkę owocu i bacznie nasłuchiwać, jaki wyda dźwięk. Jeśli masz wrażenie, że arbuz jest pusty — to dobry znak! Owoce pełne soczystego miąższu dają właśnie takie odczucie.
- Ostatnia próba, jaką możesz wykonać, to ściśnięcie arbuza. Oczywiście zrób to z pewną dozą delikatności, by uniknąć pęknięcia owocu. Dobry arbuz będzie nieco uginał się pod palcami, ale tym samym powinien stawiać pewien opór. Twarde owoce, które ani drgną, nie wróżą nic dobrego.
Już wiesz, po czym poznać dobrego arbuza. Nie zwlekaj z zakupem
Każda z tych wskazówek sprawi, że będziesz o wiele pewniejszy przy wyborze odpowiedniego owocu. W końcu nikt z nas nie lubi wydawać pieniędzy na produkt, który nie spełnia naszych oczekiwań. Sezon na arbuzy w Polsce jest bardzo krótki, więc za parę tygodni znalezienie idealnego owocu będzie niezwykle trudne. Lepiej skorzystać już teraz, gdy owoce są naprawdę dobrej jakości, a ich cena nie zwala z nóg.