Weź z doniczki i dodaj do potrawy. Goście będą prosili o dokładkę, to raj dla podniebienia!
Pewnie nie raz widziałeś w filmach lub programach kulinarnych potrawy udekorowane kwiatami. To nie była tylko ozdoba! Jadalne kwiatki mogą nie tylko upiększyć dania, ale także nadać im niepowtarzalny smak.
03.09.2023 12:16
Większość z nas na co dzień jada tylko owoce, korzenie lub liście roślin. Jeśli chodzi o kwiaty, ograniczamy się zwykle do kalafiora i brokułu. Wcale nie musi tak być! Jest mnóstwo jadalnych kwiatów, które warto dodawać do potraw. Dzięki nim dania zyskują głębszy i ciekawszy smak oraz niesamowity wygląd.
Które kwiaty są jadalne?
Lista jadalnych kwiatów jest bardzo długa. Wiele z nich możesz z powodzeniem uprawiać w swoim ogródku lub na parapecie. A może już je hodujesz, ale nie zdawałeś sobie sprawy, że mogą być dodatkiem do wielu dań? Do najpopularniejszych jadalnych kwiatów należy nasturcja. Do posiłków możesz dodawać również m.in. płatki róży i słonecznika, bratki, fiołki trójbarwne, rumianek, lawendę, niecierpki czy koniczynę. Jadalne kwiatki mają również niektóre zioła, w tym bazylia, rozmaryn, oregano oraz mięta. Wybór kwiatów do dekorowania i przyprawiania potraw zależy od tego, jaki smak lubisz lub chcesz uzyskać.
Zobacz także
Jak zbierać jadalne kwiaty?
Jeśli masz zamiar wzbogacić swoje dania o jadalne kwiatki, musisz pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. Przede wszystkim zbieraj tylko te rośliny, co do których masz pewność, że są jadalne. Uważaj na trujące kwiaty! Zbieraj tylko te okazy, które nie miały styczności z chemikaliami. Jeśli zrywasz dzikie rośliny, unikaj tych rosnących w okolicy fabryk i innych zakładów przemysłowych, a także dróg czy autostrad. Postaraj się również nie zrywać wszystkich kwiatów rosnących w danym miejscu. Zostaw część, by mogły się rozsiać i rozmnożyć.
Jak wykorzystać jadalne kwiatki?
Kwiaty różnią się nie tylko kolorami oraz wielkością, ale także smakiem. Warto więc dopasować jadalne kwiatki do potrawy, którą przyrządzasz.
- Koniczyna łąkowa pasuje do dań z ryżem, sałatek, a nawet mięsa. Ma słodki smak, ale wyczuwalna jest w nim lukrecjowa nuta.
- Nasturcja charakteryzuje się pikantnym smakiem. Warto dodać ją do zapiekanek, pasztetów, potraw z jajkami oraz serem.
- W podobnych zestawieniach dobrze sprawdzi się nagietek, który jest pikantny i pieprzny.
- Stokrotki dobrze komponują się z sosami, zupami, omletami, pastami, a nawet masłem ziołowym. Możesz też przerobić je na bardzo zdrowy syrop.
- Fiołki są słodkie, dlatego dobrze pasują do deserów oraz sałatek.
- Bratki są łagodne w smaku. Możesz dodać je do sałatek lub serów.
- Płatki róży (po usunięciu gorzkiej podstawy) mają słodki smak i mocno pachną. Są świetnym dodatkiem do deserów oraz dżemów.
- Lawenda ma kwiaty słodkie, ale pikantne. Są doskonałym dodatkiem do ciastek, a nawet prażonej kukurydzy. Można zrobić z nich również pyszne lody.