PoradyWeź z doniczki i dodaj do potrawy. Goście będą prosili o dokładkę, to raj dla podniebienia!

Weź z doniczki i dodaj do potrawy. Goście będą prosili o dokładkę, to raj dla podniebienia!

Pewnie nie raz widziałeś w filmach lub programach kulinarnych potrawy udekorowane kwiatami. To nie była tylko ozdoba! Jadalne kwiatki mogą nie tylko upiększyć dania, ale także nadać im niepowtarzalny smak.

Jadalne kwiatki urozmaicają potrawy. Fot. Freepik
Jadalne kwiatki urozmaicają potrawy. Fot. Freepik

03.09.2023 12:16

Większość z nas na co dzień jada tylko owoce, korzenie lub liście roślin. Jeśli chodzi o kwiaty, ograniczamy się zwykle do kalafiora i brokułu. Wcale nie musi tak być! Jest mnóstwo jadalnych kwiatów, które warto dodawać do potraw. Dzięki nim dania zyskują głębszy i ciekawszy smak oraz niesamowity wygląd.

Które kwiaty są jadalne?

Lista jadalnych kwiatów jest bardzo długa. Wiele z nich możesz z powodzeniem uprawiać w swoim ogródku lub na parapecie. A może już je hodujesz, ale nie zdawałeś sobie sprawy, że mogą być dodatkiem do wielu dań? Do najpopularniejszych jadalnych kwiatów należy nasturcja. Do posiłków możesz dodawać również m.in. płatki róży i słonecznika, bratki, fiołki trójbarwne, rumianek, lawendę, niecierpki czy koniczynę. Jadalne kwiatki mają również niektóre zioła, w tym bazylia, rozmaryn, oregano oraz mięta. Wybór kwiatów do dekorowania i przyprawiania potraw zależy od tego, jaki smak lubisz lub chcesz uzyskać.

Jadalne kwiatki nasturcji mają nieco pikantny smak. Fot. Pixabay
Jadalne kwiatki nasturcji mają nieco pikantny smak. Fot. Pixabay

Jak zbierać jadalne kwiaty?

Jeśli masz zamiar wzbogacić swoje dania o jadalne kwiatki, musisz pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. Przede wszystkim zbieraj tylko te rośliny, co do których masz pewność, że są jadalne. Uważaj na trujące kwiaty! Zbieraj tylko te okazy, które nie miały styczności z chemikaliami. Jeśli zrywasz dzikie rośliny, unikaj tych rosnących w okolicy fabryk i innych zakładów przemysłowych, a także dróg czy autostrad. Postaraj się również nie zrywać wszystkich kwiatów rosnących w danym miejscu. Zostaw część, by mogły się rozsiać i rozmnożyć.

Jadalne kwiatki lawendy doskonale nadają się do przerobienia na lody. Fot. Freepik
Jadalne kwiatki lawendy doskonale nadają się do przerobienia na lody. Fot. Freepik

Jak wykorzystać jadalne kwiatki?

Kwiaty różnią się nie tylko kolorami oraz wielkością, ale także smakiem. Warto więc dopasować jadalne kwiatki do potrawy, którą przyrządzasz.

  • Koniczyna łąkowa pasuje do dań z ryżem, sałatek, a nawet mięsa. Ma słodki smak, ale wyczuwalna jest w nim lukrecjowa nuta.
  • Nasturcja charakteryzuje się pikantnym smakiem. Warto dodać ją do zapiekanek, pasztetów, potraw z jajkami oraz serem.
  • W podobnych zestawieniach dobrze sprawdzi się nagietek, który jest pikantny i pieprzny.
  • Stokrotki dobrze komponują się z sosami, zupami, omletami, pastami, a nawet masłem ziołowym. Możesz też przerobić je na bardzo zdrowy syrop.
  • Fiołki są słodkie, dlatego dobrze pasują do deserów oraz sałatek.
  • Bratki są łagodne w smaku. Możesz dodać je do sałatek lub serów.
  • Płatki róży (po usunięciu gorzkiej podstawy) mają słodki smak i mocno pachną. Są świetnym dodatkiem do deserów oraz dżemów.
  • Lawenda ma kwiaty słodkie, ale pikantne. Są doskonałym dodatkiem do ciastek, a nawet prażonej kukurydzy. Można zrobić z nich również pyszne lody.
kuchniagotowaniejedzenie