Jak podgrzać kotlety schabowe? Zapomnij o mikrofali. Z tym trikiem będą prosto jak z patelni
Kotlety schabowe to ulubione danie wszystkich Polaków. Najlepsze są te prosto z patelni, gdy panierka jest jeszcze chrupka i gorąca. Odgrzane nie smakują już tak dobrze, chyba że zastosujesz poniższy trik. Dzięki niemu nie stracą na smaku, a struktura mięsa będzie wręcz idealna!
12.11.2023 15:49
Zrobienie kotletów na zapas to duże ułatwienie, lecz odgrzewanie mięsa często sprawia, że jego struktura ulega zmianie. Rozmiękły schabowy nie będzie już tak dobry, jak ten prosto z patelni. Jak w takim razie odgrzewać mięso, by zawsze miało idealny smak i konsystencję? Mikrofalówka powinna odejść w zapomnienie, bo mamy znacznie lepszy sposób!
Jak odgrzać schabowe z wczorajszego obiadu?
Zostało ci kotletów z obiadu i szkoda ich wyrzucać? Nawet o tym nie myśl, bo jedynie zmarnujesz jedzenie. Można je spokojnie zjeść na drugi czy nawet trzeci dzień. Warto jednak dowiedzieć się, jaki jest najlepszy sposób na ich odgrzanie. Przez to, że trzymamy je w lodówce, mogą nieco stwardnieć, a na dodatek staną się wysuszone i niesmaczne. Odgrzewanie w mikrofalówce to nie najlepszy pomysł — panierka będzie gumowa, a kotlet rozmiękły.
Część z was pomyśli, że w takim razie warto znów wrzucić go na patelnię. Z pewnością to lepszy pomysł niż podgrzanie w mikrofali, lecz wymaga to użycia tłuszczu, który zostanie wsiąknięty przez panierkę. Ta stanie się niczym gąbka i ponownie nie będzie to skutkowało tym samym doznaniem, co w przypadku świeżego kotleta.
Najlepszy sposób to wykorzystanie piekarnika, a dokładnie umieszczenie schabowych w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy je do rozgrzanej komory na minimum 15 minut, aż kotlety się ocieplą. Panierka będzie chrupiąca, a mięso miękkie i delikatne. Koniecznie wypróbuj ten trik!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealną panierkę do schabowego?
Obtaczanie płatów mięsa w bułce tartej jest pyszne, lecz niesie za sobą mnóstwo kalorii. Osoby na diecie mogą nie być zadowolone z tego faktu, więc warto szukać zdrowszej alternatywy. Jedną z nich jest wykorzystanie płatków jaglanych, które nie tylko nadadzą chrupkości, ale też uzupełnią twój poziom witaminy B, białka i błonnika. Nawet jeśli nie oszczędzasz sobie kalorii, warto pomyśleć o takiej prostej zmianie.
Druga opcja, która genialnie pasuje do kotletów z kurczaka, to wykorzystanie płatków kukurydzianych. Najlepiej kupić te bez dodatku cukru, z jak najkrótszym składem. Wystarczy je pokruszyć na drobny mak i obtoczyć piersi tak, by w całości były pokryte żółtą panierką. Wiele osób uważa, że w smaku przypomina im tą z popularnego fast fooda.