Ty też popełniasz ten błąd? Trzymanie jajek w ten sposób odbije się na twoim samopoczuciu
Wiele osób uważa, że przechowywanie jajek w lodówce jest dla nich najlepsze. W ten sposób na dłużej można zachować ich świeżość. Okazuje się jednak, że może to być poważny błąd. Podpowiadamy, jak najlepiej przechowywać jajka.
01.06.2023 10:55
Jajka na drzwiach lodówki to dość powszechny widok. Niektórzy odradzają jednak przechowywanie ich w ten sposób, tłumacząc, że grozi to rozwojem bakterii oraz zatruciami. Wyjaśniamy, jakie są argumenty przeciwko tej praktyce i jak najlepiej przechowywać jajka.
Czym może grozić trzymanie jajek w lodówce?
Przechowywanie jajek w lodówce, szczególnie na jej drzwiach, naraża je na częste zmiany temperatury. Kiedy często otwierasz i zamykasz lodówkę, na skorupkach mogą pojawić się kropelki wody. To z kolei może doprowadzić do rozwoju bakterii takich jak salmonella. Poza tym jajka, jako produkty odzwierzęce, mogą być zanieczyszczone bakteriami chorobotwórczymi. Drobnoustroje mogą znajdować się również na innych produktach, np. nieumytych warzywach. Jeśli ułożysz je obok jajek, może dojść do tzw. zakażenia krzyżowego, czyli przejścia bakterii z jajek na warzywa i odwrotnie. Poza tym przechowywanie jajek w lodówce może sprawić, że skorupki będą bardziej kruche i podatne na pękanie. Jeśli dojdzie do uszkodzenia skorupek, bakterie mogą dostać się do wnętrza jaj.
Jak przechowywać jajka poza lodówką?
Aby zminimalizować ryzyko związane z przechowywaniem jajek w lodówce, możesz trzymać je poza nią. Ważne jest jednak przestrzeganie kilku zasad.
- Nie myj jajek przed umieszczeniem ich w miejscu docelowym, by nie zmywać warstwy ochronnej ze skorupek.
- Umieść jajka w szczelnym opakowaniu.
- Trzymaj je w chłodnym i zacienionym miejscu. Temperatura ich przechowywania nie powinna przekraczać 12 stopni Celsjusza.
- Tak przechowywane jajka zjedz w ciągu 14 dni. W przeciwnym razie mogą się zepsuć.
Jak przechowywać jajka w lodówce?
Przechowywanie jajek poza lodówką, a szczególnie zapewnienie im odpowiedniej temperatury, nie jest łatwe. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić lub chcesz, by jajka dłużej nadawały się do spożycia, powinieneś włożyć je do lodówki (tam mogą leżeć nawet 4-5 tygodni). Aby uniknąć problemów związanych z przemieszczaniem się bakterii, stosuj się do tych wskazówek:
- Umieść niemyte jajka w szczelnym opakowaniu, by nie miało styczności z innymi produktami spożywczymi.
- Nie układaj ich na drzwiach lodówki, gdzie występują największe wahania temperatur.
- Nie umieszczaj jajek w pobliżu czosnku, cebuli, sera i owoców cytrusowych, ponieważ mogą wchłonąć ich zapachy. Umieszczaj te produkty w innych komorach.