PoradyJak przyrządzić rybę, by była naprawdę zdrowa? Ten popularny sposób odpada

Jak przyrządzić rybę, by była naprawdę zdrowa? Ten popularny sposób odpada

Włączenie ryb do codziennej diety może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Pod warunkiem, że będziemy je odpowiednio obrabiać i podawać. Podpowiadamy, jak przyrządzić rybę, by nie straciła wartości odżywczych i nie stała się kaloryczną bombą.

Jak dobrze przyrządzić rybę? Fot. Freepik
Jak dobrze przyrządzić rybę? Fot. Freepik

21.07.2023 14:32

Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, nie wystarczy, że włączysz do diety ryby. Musisz odpowiednio je przyrządzać. W przeciwnym razie, zamiast skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, możesz sobie zaszkodzić. Wyjaśniamy, jak serwować ryby, by były pyszne i zdrowe.

Jak często jeść ryby?

Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie ryb ok. 2 razy w tygodniu. Wskazane tygodniowe spożycie to ok. 300 g. Każda porcja ryby to bogate źródło kwasów omega-3, a także witamin A, B, D oraz E. Mięso ryb dostarcza nam także jodu, selenu i żelaza. Włączenie go do diety wpływa korzystnie na układ krążenia, funkcjonowanie mózgu, a także wzrok i zęby. Mało tego, jedzenie ryb obniża poziom złego cholesterolu i spowalnia procesy starzenia. Aby w pełni wykorzystać te prozdrowotne właściwości, warto wiedzieć, jak przyrządzić rybę, by była smaczna i jak najzdrowsza.

Jak przyrządzić rybę? Fot. Freepik
Jak przyrządzić rybę? Fot. Freepik

Jak najlepiej przyrządzić rybę?

To, jak obrabiamy rybę przed jedzeniem, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęstszym sposobem przyrządzania jest smażenie ich w panierce lub na głębokim tłuszczu. Eksperci od żywienia zdecydowanie odradzają jednak te metody. Usmażona ryba traci większość swoich wartości odżywczych. Dodatkowo staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Niewskazane jest również wędzenie ryb. Także ta metoda obróbki sprawia, że potrawa traci wiele wartości odżywczych. Poza tym w czasie wędzenia może dojść do wytworzenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które są substancją rakotwórczą. Jak zatem przyrządzić rybę? Najbardziej polecanymi metodami są: pieczenie, gotowanie na parze, gotowanie w wodzie oraz grillowanie.

Jak przyrządzić rybę? Fot. Freepik
Jak przyrządzić rybę? Fot. Freepik

Jakie ryby wybierać?

Wiesz już, jak przyrządzać rybę. Czas powiedzieć, jakie gatunki ryb najlepiej wybierać. Choć ogólnie są bardzo zdrowe, ich mięso bywa skażone m.in. toksynami oraz mikroplastikiem. Najbezpieczniejszymi rybami, które zaleca się stosować nawet w diecie kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci, są: makrela, maślana, dorsz, flądra, a także hodowlane: pstrąg i łosoś norweski. Pozostałym konsumentom polecane są również m.in.: karmazyn, mintaj, miruna, karp, śledź, sola oraz sandacz. Do najmniej zdrowych ryb (z powodu dużego skażenia mięsa) zalicza się natomiast tuńczyka, pangę, tilapię, szczupaka oraz rekina.