Nie daj się oszukać w smażalni ryb nad Bałtykiem. Zwróć uwagę na kilka szczegółów

Wakacje nad morzem bez skosztowania świeżej ryby? Chyba nikt nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Tymczasem wielu z nas daje się oszukać i zamawia mrożone ryby z importu. Podpowiadamy, jak znaleźć dobrą smażalnię ryb i nie dać się nabić w butelkę.

Obrazekjak znaleźć dobrą smażalnię ryb, fot. Wikimedia Commons

Szyldy smażalni kuszą "rybami z porannego połowu" lub "świeżym dorszem". Wiadomo — reklama dźwignią handlu. Jeśli nie znasz przepisów związanych z rybołówstwem, a z kulinariów interesuje cię tylko to, co widzisz na swoim talerzu, możesz łatwo wpaść w pułapkę nieuczciwych restauratorów.

Ryby nad morzem. O czym warto pamiętać?

Jeśli zastanawiasz się, jak znaleźć dobrą smażalnię ryb nad polskim morzem, musisz wiedzieć m.in. o tym, jakie są uwarunkowania prawne połowów. W 2023 roku połowy dorsza w Bałtyku są zakazane. Możliwe są jedynie tzw. przyłowy, czyli przypadkowy połów przy okazji pozyskiwania z morza innych gatunków ryb. Oznacza to, że "świeży dorsz" w smażalni nie będzie ani świeży, ani tym bardziej pochodzący z Morza Bałtyckiego. Z dużym prawdopodobieństwem trafisz na dorsza z Atlantyku, który dotarł do smażalni w formie mrożonki. Inaczej wygląda sytuacja z flądrą, której w Bałtyku nie brakuje. Druga ważna kwestia to sposób serwowania ryby. Smażalnie podają cenę za 100 g gotowego dania. Oznacza to, że płacisz nie tylko za rybę, ale również panierkę. A tej w smażalniach nie żałują, bo skutecznie podnosi gramaturę dania i jego cenę. Lepszą opcją będzie ryba z pieca lub grilla.

Obrazek
Jak znaleźć dobrą smażalnię ryb? Fot. Freepik

Jak znaleźć dobrą smażalnię ryb?

Aby znaleźć dobrą smażalnię ryb nad polskim morzem, warto wcześniej zrobić małe rozeznanie. W internecie funkcjonuje wiele stron dla turystów, na których można zostawiać opinie o lokalach, w tym smażalniach ryb. W większości przypadków miejsca z pozytywnymi ocenami rzeczywiście zasługują na zaufanie. Jeśli jednak idziesz na żywioł i wchodzisz do smażalni bez wcześniejszego sprawdzania opinii, zwróć uwagę na kilka rzeczy.

  • Obłożenie lokalu. Lepiej wybierać miejsca, w których jest spory ruch. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest w nich smacznie, a ceny są przystępne. Pustki w smażalni mogą oznaczać fatalną kuchnię lub wysokie ceny (a czasem jedno i drugie).
  • Zapach spalonego tłuszczu. O ile zmysł wzroku może nas zawieść przy ocenie jakości ryby i jej przygotowania, o tyle węchu nikt nie oszuka. Jeśli w smażalni od wejścia czuć charakterystyczną fryturę, potraktuj to jako sygnał do opuszczenia lokalu.
  • Sposób przygotowania potraw. Przyjrzyj się, jak wyglądają dania, które są serwowane w danej smażalni. Jeśli widzisz wielkie kawałki ryby w panierce, prawdopodobnie panierki jest więcej niż ryby (o powodach już wspominaliśmy). Jeśli lokal serwuje ryby z pieca lub grilla, z dużym prawdopodobieństwem możesz mu zaufać. Taka forma podania ryby pozwala łatwo zweryfikować, czy była ona mrożona (mięso się rozpada).

Jaką rybę wybrać?

Jak już wspominaliśmy, dorsz serwowany nad polskim morzem najprawdopodobniej był wcześniej mrożony. Nie oznacza to jednak, że należy spisywać go na straty. Jeśli proces został wykonany prawidłowo, ryba może być smaczna. Pamiętaj jednak, że nie jest to "świeża ryba prosto z kutra", jak zapowiadają niektóre szyldy smażalni. Na mrożone ryby trafisz również, wybierając halibuta, mintaja, morszczuka, okonia, pangę czy tilapię. Jeśli chcesz skosztować ryb z lokalnych połowów, powinieneś wybierać wspomnianą flądrę, a także: śledzia, szprota, węgorza, turbota, solę lub belonę.

Obrazek
Jak znaleźć dobrą smażalnię ryb nad polskim morzem? Fot. Freepik

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo