Te ryby omijaj szerokim łukiem! Pełno w nich toksyn i metali ciężkich
Mówi się, że powinniśmy je jeść 2-3 razy w tygodniu, ponieważ są bardzo zdrowe. Niestety nie wszystkie. Przedstawiamy najmniej zdrowe ryby. Zanim je kupisz, dobrze się zastanów. Być może warto postawić na inne gatunki niż dotychczas?
11.06.2023 10:52
Lekarze zalecają, by rybami zastąpić czerwone mięso. Jedzenie ich kilka razy w tygodniu ma bowiem bardzo pozytywny wpływ na cały organizm człowieka. Niektóre z nich mogą jednak być trujące. Wszystko przez toksyny i metale ciężkie, które znajdują się w mięsie ryb. Podpowiadamy, których gatunków lepiej unikać.
Dlaczego warto jeść ryby?
Zalecane spożycie ryb to ok. 300 g tygodniowo. Każda porcja jest bogatym źródłem kwasów omega-3, witamin A, B, D oraz E. Dostarcza nam również jodu, selenu i żelaza. Wszystko to sprawia, że regularne jedzenie ryb ma pozytywny wpływ na układ krążenia, poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia zęby i jest korzystne dla wzroku. Ryby obniżają również poziom złego cholesterolu i spowalniają procesy starzenia. Warto jednak wiedzieć, że niektóre, poza dobroczynnymi składnikami, zawierają również toksyny i metale ciężkie. Z tego powodu lepiej ich unikać.
Jakie ryby są najmniej zdrowe?
W mięsie ryb mogą kumulować się toksyny oraz metale ciężkie. Świadomość tego faktu pomoże ci podjąć decyzję, które z nich włączyć do swojej diety, a z których lepiej zrezygnować. Oto najmniej zdrowe ryby.
- Panga. Ta ryba była niezwykle popularna pod koniec ubiegłego stulecia. Dziś również ma swoich zwolenników, co zawdzięcza przede wszystkim niskiej cenie. Badania wykazały w mięsie pangi obecność hormonów oraz antybiotyków. Wykryto w nim również: metale ciężkie, chlorany oraz izomery heksachlorobenzenu.
- Tilapia. W jej mięsie jest najwięcej szkodliwych substancji. Wykryto w nim obecność rtęci, kadmu oraz ołowiu. Mało tego, tilapia jest pozbawiona kwasów omega-3. Zawiera natomiast sporą dawkę szkodliwych kwasów omega-6.
- Łosoś. Ta informacja może wydawać się szokująca. Łosoś do niedawna był wymieniany jako jedna z najzdrowszych ryb. Niestety w jego mięsie mogą występować pestycydy, metale ciężkie oraz dioksyny, które negatywnie wpływają na układ nerwowy, odpornościowy oraz rozrodczy. W związku z tym odradza się podawanie łososia dzieciom i młodzieży.
- Tuńczyk. To dla wielu osób kolejne zaskoczenie. Ta ryba słynie z dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Niestety w jej ciele kumuluje się metylortęć, która jest toksyczna dla człowieka. W związku z tym na zbyt duże spożycie tuńczyka muszą uważać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W mięsie tuńczyka znajduje się także histamina, której nadmiar może powodować reakcje alergiczne.
Jakie ryby najlepiej jeść?
Skoro już wiesz, jakie ryby są najmniej zdrowe, czas wspomnieć o tych, które są najzdrowsze. Do swojej diety warto włączyć niepozornie wyglądające sardynki. Jedzenie ich w całości (tak są zwykle puszkowane) dostarcza mnóstwo wapnia, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo popularny w Polsce śledź również jest dobrym wyborem. Jego mięso zawiera mnóstwo kwasów omega-3, a także: witaminy A, D i E, jod, żelazo, cynk, miedź, cynk oraz fosfor. Makrela jest tłusta, a przez to bogata w kwasy omega-3. Jest też dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu witamin i minerałów. Warto włączyć do jadłospisu również pstrąga. Dwie porcje tygodniowo zaspokajają zapotrzebowanie na kwasy omega-3 u osób, które mają problemy z sercem.