PoradyTe ryby omijaj szerokim łukiem! Pełno w nich toksyn i metali ciężkich

Te ryby omijaj szerokim łukiem! Pełno w nich toksyn i metali ciężkich

Mówi się, że powinniśmy je jeść 2-3 razy w tygodniu, ponieważ są bardzo zdrowe. Niestety nie wszystkie. Przedstawiamy najmniej zdrowe ryby. Zanim je kupisz, dobrze się zastanów. Być może warto postawić na inne gatunki niż dotychczas?

Jakie są najmniej zdrowe ryby? Fot. Getty Images
Jakie są najmniej zdrowe ryby? Fot. Getty Images

11.06.2023 10:52

Lekarze zalecają, by rybami zastąpić czerwone mięso. Jedzenie ich kilka razy w tygodniu ma bowiem bardzo pozytywny wpływ na cały organizm człowieka. Niektóre z nich mogą jednak być trujące. Wszystko przez toksyny i metale ciężkie, które znajdują się w mięsie ryb. Podpowiadamy, których gatunków lepiej unikać.

Dlaczego warto jeść ryby?

Zalecane spożycie ryb to ok. 300 g tygodniowo. Każda porcja jest bogatym źródłem kwasów omega-3, witamin A, B, D oraz E. Dostarcza nam również jodu, selenu i żelaza. Wszystko to sprawia, że regularne jedzenie ryb ma pozytywny wpływ na układ krążenia, poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia zęby i jest korzystne dla wzroku. Ryby obniżają również poziom złego cholesterolu i spowalniają procesy starzenia. Warto jednak wiedzieć, że niektóre, poza dobroczynnymi składnikami, zawierają również toksyny i metale ciężkie. Z tego powodu lepiej ich unikać.

Jakie są najmniej zdrowe ryby? Fot. Freepik
Jakie są najmniej zdrowe ryby? Fot. Freepik

Jakie ryby są najmniej zdrowe?

W mięsie ryb mogą kumulować się toksyny oraz metale ciężkie. Świadomość tego faktu pomoże ci podjąć decyzję, które z nich włączyć do swojej diety, a z których lepiej zrezygnować. Oto najmniej zdrowe ryby.

  • Panga. Ta ryba była niezwykle popularna pod koniec ubiegłego stulecia. Dziś również ma swoich zwolenników, co zawdzięcza przede wszystkim niskiej cenie. Badania wykazały w mięsie pangi obecność hormonów oraz antybiotyków. Wykryto w nim również: metale ciężkie, chlorany oraz izomery heksachlorobenzenu.
  • Tilapia. W jej mięsie jest najwięcej szkodliwych substancji. Wykryto w nim obecność rtęci, kadmu oraz ołowiu. Mało tego, tilapia jest pozbawiona kwasów omega-3. Zawiera natomiast sporą dawkę szkodliwych kwasów omega-6.
  • Łosoś. Ta informacja może wydawać się szokująca. Łosoś do niedawna był wymieniany jako jedna z najzdrowszych ryb. Niestety w jego mięsie mogą występować pestycydy, metale ciężkie oraz dioksyny, które negatywnie wpływają na układ nerwowy, odpornościowy oraz rozrodczy. W związku z tym odradza się podawanie łososia dzieciom i młodzieży.
  • Tuńczyk. To dla wielu osób kolejne zaskoczenie. Ta ryba słynie z dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Niestety w jej ciele kumuluje się metylortęć, która jest toksyczna dla człowieka. W związku z tym na zbyt duże spożycie tuńczyka muszą uważać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W mięsie tuńczyka znajduje się także histamina, której nadmiar może powodować reakcje alergiczne.

Jakie ryby najlepiej jeść?

Skoro już wiesz, jakie ryby są najmniej zdrowe, czas wspomnieć o tych, które są najzdrowsze. Do swojej diety warto włączyć niepozornie wyglądające sardynki. Jedzenie ich w całości (tak są zwykle puszkowane) dostarcza mnóstwo wapnia, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo popularny w Polsce śledź również jest dobrym wyborem. Jego mięso zawiera mnóstwo kwasów omega-3, a także: witaminy A, D i E, jod, żelazo, cynk, miedź, cynk oraz fosfor. Makrela jest tłusta, a przez to bogata w kwasy omega-3. Jest też dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu witamin i minerałów. Warto włączyć do jadłospisu również pstrąga. Dwie porcje tygodniowo zaspokajają zapotrzebowanie na kwasy omega-3 u osób, które mają problemy z sercem.

Jakie są najmniej zdrowe ryby? Fot. Freepik
Jakie są najmniej zdrowe ryby? Fot. Freepik
kuchniazdrowiegotowanie