PoradyJuż wiem, dlaczego pomidory psują się tak szybko. Przestałam robić 1 rzecz

Już wiem, dlaczego pomidory psują się tak szybko. Przestałam robić 1 rzecz

Nie odrywaj szypułek od pomidorów
Nie odrywaj szypułek od pomidorów
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tay Jnr

17.01.2024 09:23

Pomidory to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Nic w tym dziwnego, skoro dobrze smakują i są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Jak zatem przechowywać pomidory, aby długo zachowały swoją świeżość?

Nie wszyscy wiedzą, ale pierwsze pomidory były koloru złocistego. Warzywo to było znane przede wszystkim jedynie mieszkańcom współczesnego Meksyku, Ekwadoru, Peru i Boliwii. Początkowo, kiedy Hiszpanie odkryli pomidory w Ameryce Południowej, traktowali je z dużą rezerwą. Ostatecznie okrzyknęli je "peruwiańskimi jabłkami" i zdecydowali się sprowadzić je do Europy. Do Polski pomidory trafiły dopiero za sprawą królowej Bony, która za czasów panowania Zygmunta Starego importowała z Włoch ogromne ilości warzyw i owoców.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są bardzo zdrowe. Warto je jeść ze względu na cenny składnik — likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Spożywanie pomidorów może wyraźnie zmniejszyć ryzyko zawału serca. Dodatkowo jedzenie tych warzyw poprawia trawienie oraz wzmacnia odporność. Co ciekawe, według naukowców spożywanie dużej ilości pomidorów chroni także przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Dzieje się tak dzięki zawartym w pomidorach karotenoidach, które odkładają się w naszej skórze i chronią przed promieniowaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie odrywaj ogonków od pomidorów!

Niestety duża grupa ludzi odrywa w sklepie szypułki od pomidorów, ponieważ chce, aby pokazywały one mniej na wadze. Jest to duży błąd, ponieważ ogonki są naturalnym zabezpieczeniem pomidorów. Chronią je przed grzybami oraz pleśnią. Czasami jednak zdarza się, że wystawione w sklepach pomidory nie mają już szypułek, a niektóre też gałązek. Odrywane są wtedy przez pracowników sklepów, którzy w ten sposób chcą chronić pomidory przed uszkodzeniem.

Powodem jest bardzo delikatna skórka, która naderwana przez ogonki może znacznie przyspieszyć gnicie warzywa. Eksperci jednak mówią na ten temat jasno. Jeśli tylko mamy taką możliwość, to warto kupić pomidory wraz ze szypułkami. Następnie w domu warto postarać się jak najdłużej ich nie odrywać i zrobić to najlepiej dopiero tuż przed spożyciem. Dzięki temu warzywa dłużej utrzymają swoją świeżość.

Jak dobrze przechowywać pomidory?

Zdania w kwestii skutecznego przechowywania pomidorów są dosyć podzielone. Istnieje wielu zwolenników przechowywania tych warzyw w lodówce. Inni zachwalają pozostawienie pomidorów w temperaturze pokojowej. Według ekspertów pomidory wcale nie muszą być trzymane w niskich temperaturach. Optymalną temperaturą do przechowywania pomidorów jest ta, która mieści się między 7 a 10 stopni Celsjusza. O czym na pewno warto również pamiętać, to ułożenie pomidorów szypułką do góry. Ma to na celu zapobieganie potencjalnym uszkodzeniom skórki. Nie należy również pozostawiać pomidorów w bardzo nasłonecznionym miejscu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także