PoradyDomowe trikiPrzechowujesz czosnek w lodówce? Nic dziwnego, że jest gorzki

Przechowujesz czosnek w lodówce? Nic dziwnego, że jest gorzki

To aromatyczne warzywo znają wszyscy, ale nie każdy wie, jak je przechowywać, aby nie straciło smaku i właściwości. Przez ten popularny błąd czosnek nie nadaje się do jedzenia.

Mężczyzna trzyma w dłoni główkę czosnku
Mężczyzna trzyma w dłoni główkę czosnku
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arayabandit

20.11.2023 | aktual.: 18.12.2023 12:57

Czosnek to podstawa wielu potraw, ponieważ nadaje im wyrazistego i pikantnego smaku. Już kilka ząbków potrafi zrobić ogromną różnicę. Jednak często mamy problem z jego przechowywaniem. W efekcie staje się gorzki i psuje smak dania. Jednak w łatwy sposób można temu zapobiec.

Dlaczego czosnek staje się gorzki?

Winowajcy w zmianie smaku, tego warzywa, należy szukać w niewłaściwym przechowywaniu. Bardzo często czosnek znajdujący się w sklepach jest również źle eksponowany. Jednak prawda jest taka, że podczas robienia zakupów nie rozpoznamy gołym okiem gorzkiego egzemplarza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogromny wypływ na to mają skrzynie, w jakich leży warzywo. Powinny być przewiewne, ponieważ w innym przypadku czosnek zacznie gnić. Jednak nie tylko sprzedawcy mają za uszami, ale także i my. W domach trzymamy warzywo w szczelnie zamkniętych opakowaniach, które przyczyniają się do gorzkiego smaku czosnku.

Dobrym rozwiązaniem nie jest także przechowywanie go w lodówce. Bardzo często poprzez niską temperaturę warzywo wietrzeje, tracąc aromat.

Jak właściwie przechowywać czosnek?

Na początek trzeba znaleźć dobre miejsce, które powinno być przede wszystkim przewiewne. Dlatego najlepiej wybrać pomieszczenie, w którym będzie panowała temperatura pokojowa. Nie wolno kłaść główek na słońcu, ponieważ zaczną one wtedy kiełkować. W efekcie stracą swój cały smak oraz świeżość.

Dobrze przechowywany czosnek nigdy nie będzie gorzki.
Dobrze przechowywany czosnek nigdy nie będzie gorzki. © Pixabay | congerdesign

Dlatego po zakupie czosnku należy umieścić go w papierowej torbie z dziurkami lub w koszyku na warzywa. Dzięki temu z pewnością pozostanie świeży na długo i nie straci walorów smakowych.

Pozostałe sposoby na świeży czosnek

Czosnek w zalewie to smakowita propozycja, która z pewnością idealnie sprawdzi się w wielu domach. Warzywo można umieścić w oleju, solance lub occie (wszystko zależy od naszej wyobraźni). Wielu stosuje również rozmaite przyprawy, które podbijają smak czosnku, a są to m.in. zioła prowansalskie lub dalmatyńskie, słodka papryka lub rozmaryn.

Czosnek w oliwie to alternatywna propozycja, ale warto przed tym posiekać warzywo na drobno. Dzięki temu oszczędzimy sobie pracy oraz nerwów, a to w kuchni najważniejsze. Jednak trzeba zjeść go o wiele szybciej niż czosnek w zalewie.

Mrożenie czosnku przedłuży jego świeżość nawet na rok! Wystarczy owinąć folią spożywczą obrane ząbki, a następnie włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu będzie zawsze aromatyczny i gotowy do użycia.

Suszenie to kolejna metoda, którą wykorzystywały już nasze babcie. Ważne w tym sposobie jest to, aby wybrać do tego suche oraz przewiewne miejsce w domu. Jeśli sami wyhodowaliśmy czosnek, to wystarczy obciąć jego korzenie, a następnie zawinąć w warkocze. Dopiero na koniec można podwiesić czosnkowy sznur pod sufitem, a z pewnością zachowa świeżość na długi czas.