Sprytny trik od gościa z Chin. Weź pokrywkę i cebulę
Cebula i pokrywka od słoika — tyle wystarczyło, aby wyczarować coś, co na pewno zrobi wrażenie na gościach. Niedawno zdecydowałam się na przygotowanie cebulowego kwiatu na jednym z przyjęć, które organizowałam.
19.12.2023 | aktual.: 10.01.2024 17:52
Goście byli zachwyceni i nieustannie dopytywali mnie o sposób jego przygotowania. Ta przekąska jest niezwykle efektowna, a jednocześnie prosta do zrobienia, co sprawia, że może służyć jako dekoracyjny element na stole. A przecież do jego przygotowania wystarczyła tylko cebula i mała pokrywka.
Cebula może stworzyć element dekoracyjny na świątecznym przyjęciu
W każdej kulturze można znaleźć dania, które zaskakują swoim dość wyszukanym wyglądem. Warto eksperymentować w kuchni, aby zachwycić swoich gości. Jednym z takich przysmaków jest chiński kwiat z cebuli. Wielu mieszkańców Europy nie ma pojęcia, jak go przygotować, a przecież jest to zadanie banalnie proste. Wystarczy jedynie cebula i nakrętka do słoika, aby stworzyć genialną przystawkę.
Cebulowy kwiat zdobywa coraz większą popularność w internecie. Jeżeli planujesz na święta zaprosić rodzinę i nie masz pomysłu na przekąski, to ta propozycja jest dla ciebie. Znudziły ci się już koreczki i tortille, a inne przystawki wydają ci się zbyt pracochłonne? Oto rozwiązanie idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula to idealna baza do stworzenia pięknego kwiatu!
Pokażemy ci, jak w prosty sposób przygotować efektowne danie na ciepło, które z pewnością przypadnie do gustu fanom krążków cebulowych. Ostatnio stało się ono bardzo popularne w sieci i coraz więcej osób decyduje się na wypróbowanie tego patentu. Całkowita suma, jaką wydasz na przygotowanie tej przekąski, to zaledwie kilka złotych. Nie potrzeba ci żadnego specjalnego sprzętu, wystarczy nóż i pokrywka do słoika, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Jeżeli jesteś miłośnikiem nietypowych potraw, to ta przekąska jest dla ciebie idealna. Zwyczajna cebula może nieźle zaskoczyć. Smażona to przysmak wielu osób, a jeśli dodamy do niej panierkę, to powstanie prawdziwe szaleństwo. Aby przygotować tę szałową przekąskę, potrzebujesz kilku składników: jednej dużej cebuli, jajka, soli, pieprzu, słodkiej papryki, mąki ryżowej (choć pszenna również się nada), oleju do smażenia i 50 ml mleka. Jeżeli masz ochotę, możesz również przygotować sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego. Jak się za to zabrać? Już wyjaśniamy.
Jak przygotować cebulowy kwiat?
Zacznij od obrania cebuli z brązowej łupiny, a następnie umieść warzywo na pokrywce ze słoika. Pokrywka będzie przydatna, aby warzywo nie potoczyło się podczas krojenia. Natnij cebulę nożem na krzyż. Staraj się, aby nie przeciąć jej aż do samego spodu. Dzięki pokrywce nóż zatrzyma się w odpowiednim miejscu. Następnie rozłóż nieco piórka cebuli, aby powstało coś na kształt kwiatu. Wrzuć ją do naczynia z zimną wodą i odczekaj godzinę. Cebula powinna być w całości zanurzona.
W osobnej misce zmieszaj jajka, mleko i ulubione przyprawy. Obok ustaw talerz i nasyp na niego mąki. Osusz cebulę, zamocz w jajku, następnie w mące i powtórz całość dwa razy. Wrzuć tak przygotowane warzywo na rozgrzany olej i smaż, aż przybierze złocisty kolor. Efektowna przekąska gotowa! Podawaj ją na ciepło, ewentualnie w towarzystwie wybranego przez siebie sosu.