PoradyLajfhakiKiedy się o tym dowiedziałam, to przestałam wypluwać pestki arbuza

Kiedy się o tym dowiedziałam, to przestałam wypluwać pestki arbuza

pestki arbuza, fot. Getty Images
pestki arbuza, fot. Getty Images
02.09.2023 10:53

Wypluwasz pestki z arbuza? Niepotrzebnie, gdyż są jadalne i pełne pożytecznych związków dla naszego organizmu. W jakich przypadkach warto je jeść, by przyniosły same korzyści?

Pamiętasz, jak byłeś mały, a rodzice powtarzali, że po połknięciu pestek z arbuza wyrośnie nam owoc w brzuchu? Z czysto naukowego punktu widzenia jest to niemożliwe, lecz jako dzieci sumiennie przestrzegaliśmy tej zasady. Teraz już wiadomo, że małe czarne pestki są w pełni jadalne a na dodatek, mają zbawienne działanie na nasz organizm.

Pestki arbuza są zaliczane do "superfoods"

To określenie nadaje się produktom, które są uznawane, za najzdrowsze pożywienie na świecie. W krajach Środkowego Wschodu z pestek robi się mąkę, olej czy nawet przekąski, a my je wyrzucamy do kosza. Przegryziona pestka jest nieco gorzka, z nutą orzechowego posmaku. Uważa się ją za kaloryczny produkt. W 100 g pestek jest aż 557 kcal. Mają więcej tłuszczu niż nasiona słonecznika czy migdały. Znajdziesz w nich tłuszcze, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6. Te jak wiadomo, wspomagają serce i chronią przed zawałem, udarem i obniżają poziom "złego" cholesterolu. Ważne by podczas jedzenia owocu, rozgryzać pestki. Jeśli połkniemy je w całości, to powłoczka, która je pokrywa, nie zostanie strawiona, a wszystkie dobroczynne właściwości zostaną wewnątrz pestki.

Pestki arbuza są niezwykle cenne, fot. Freepik
Pestki arbuza są niezwykle cenne, fot. Freepik

Dlaczego warto jeść pestki?

Nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile dobrego kryję się w tych niepozornym produkcie. Zawarty w pestkach magnez, żelazo i potas wpływa na serce, układ krążenia, a także obniża ciśnienie krwi dzięki zawartości argininy, czyli pożytecznego aminokwasu. Nasiona arbuza są dobrymi przeciwutleniaczami, które chronią białka i DNA przed wolnymi rodnikami. Te są jedną z przyczyn rozwoju nowotworów, cukrzycy i przedwczesnego starzenia się skóry. Kolejnym powodem, dla którego warto włączyć pestki do diety, jest wysoka zawartość kwasu foliowego, który odpowiada za rozwój mózgu, namnażanie nowych komórek, a także procesy wzrostu w naszym ciele. Medycyna naturalna uwielbia ten produkt i często wykorzystuje go do walki z infekcjami grzybiczymi, chorobami skóry, alergiami i wrzodami żołądka. Już wiesz, dlaczego warto włączyć je do swojej codziennej diety!

Pestki arbuza są niezwykle cenne, fot. Freepik
Pestki arbuza są niezwykle cenne, fot. Freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także