PoradyDomowe trikiŁyżka i miska z lodem. Tyle wystarczy, by jajka same wyskakiwały ze skorupek

Łyżka i miska z lodem. Tyle wystarczy, by jajka same wyskakiwały ze skorupek

Zbliża się okres, kiedy wszyscy chrześcijanie będą spożywać jajka w bardzo dużych ilościach. Jest to więc idealny czas na przypomnienie najlepszych sposobów na obieranie jajek ze skorupek. Triki te przydadzą się zwłaszcza tuż przed śniadaniem wielkanocnym!

Triki na obieranie jajek, dzięki którym oszczędzam czas i nerwy
Triki na obieranie jajek, dzięki którym oszczędzam czas i nerwy
Źródło zdjęć: © Genialne | Genialne

25.03.2024 15:52

Według wielu ekspertów dla dorosłego człowieka zalecane jest spożywanie maksymalnie 7 jajek na tydzień. Jak wiemy, prawdziwi miłośnicy jajek często jednak przekraczają ten dozwolony limit. Ugotowane jajka lubimy spożywać na twardo lub na miękko i chociaż dla większości z nas obieranie jajek wydaje się być czynnością oczywistą, to jednak można to sobie znacznie ułatwić oraz przyspieszyć. Pomoże w tym na pewno trik z łyżką oraz miską lodu. Na czym dokładnie polega?

Jak ułatwić sobie obieranie jajek ze skorupek?

Nie ma chyba nic bardziej denerwującego niż mocno przywierająca do jajka skorupka. Najgorzej, kiedy się spieszymy. Wtedy — chcąc szybko obrać jajko — prawie odrywamy ze skorupką całą jego połowę. Od czego tak naprawdę zależy trudność z obieraniem jajka? Chodzi o kwasowość. To właśnie dlatego starsze jajka dużo łatwiej się obiera. Te bardzo świeże mają po prostu niższe pH. Co więc należy zrobić, żeby jajka dobrze się obierały? Jednym z internetowych sposobów jest trik z użyciem łyżki oraz miski z lodem.

Według TikTokera pod nazwą @jortskitchen należy tuż przed ugotowaniem jajka uderzyć skorupkę w kilku miejscach łyżeczką. Sposób ten jednak budzi wiele kontrowersji wśród internautów, ponieważ zbyt mocne uderzenie może spowodować rozlanie się jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepiej jest wziąć do ręki surowe jajo, a następnie bardzo delikatnie uderzyć łyżeczką jego powierzchnię. Dla lepszego efektu warto zrobić to w kilku miejscach. Potem takie jajko trzeba po prostu ugotować. Po wyjęciu jajka z wody należy jeszcze wrzucić je na chwilę do miski z lodem. Dzięki temu zabiegowi jajko wystygnie, a skorupka pod palcami będzie właściwie sama odchodziła.

Jak najszybciej obrać jajko na twardo?

Jeżeli nie chcesz przed ugotowaniem jajka uderzać jego skorupki łyżką lub boisz się, że zrobisz to źle i zmarnujesz jajko, to dużo bezpieczniejszym sposobem będzie dla ciebie trik z pinezką. Wystarczy, że w jajku, które będzie miało temperaturę pokojową, zrobisz małą dziurkę pinezką. Ważne, aby skorupkę delikatnie podziurawić w zaokrąglonej części jajka. Nie martw się, nie zmarnujesz jajka. Jeżeli zrobisz naprawdę mały otwór, to nic nie powinno się rozlać. Następnie jajko należy ugotować, a potem obrać. Dzięki wcześniejszemu nakłuciu skorupka jajka powinna dużo łatwiej odchodzić.

Innym skutecznym sposobem na ułatwienie sobie obierania jajek jest ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Tak naprawdę w tym celu wystarczy dodać tylko pół łyżeczki sody. Po ugotowaniu jajek z takim dodatkiem skorupka powinna dużo łatwiej odchodzić od powierzchni jajka. A wy jakie macie swoje sposoby na to, jak obrać jajko ze skorupki?