PoradyDomowe trikiMłynek do przypraw ma ukrytą funkcję. Śrubka na czubku nie jest ozdobą

Młynek do przypraw ma ukrytą funkcję. Śrubka na czubku nie jest ozdobą

Młynek do przypraw ma funkcję, o której wielu z nas nie ma pojęcia
Młynek do przypraw ma funkcję, o której wielu z nas nie ma pojęcia
Źródło zdjęć: © Gettyimages | Maskot
09.12.2023 18:01

Mielenie przypraw w młynku wydobywa z nich to, co najlepsze. To jeden z tych przyrządów, który znajduje się w domu każdego miłośnika dobrej kuchni. Czy wiesz, że młynek ma ukrytą funkcję, która błędnie uważana jest za ozdobę?

Młynek do przypraw to jeden z tych przyrządów, który wydaje się być zbędnym wydatkiem. W końcu zmielone przyprawy można kupić już sklepie. Po co komu młynek? Otóż każdy doświadczony szef kuchni nie wyobraża sobie gotowania bez tego sprzętu. Mielenie "na świeżo" wydobywa z przypraw to, co w nich najlepsze.

Jesteś szczęśliwym posiadaczem młynka? Śrubka, która znajduje się na czubku urządzenia, nie jest ozdobą. To ukryta funkcja, o której mało kto wie, a jest w stanie całkowicie odmienić smak potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ukryta funkcja młynka do przypraw. Mało kto o niej wie

Spójrz na młynek do przypraw. Na szczycie znajduje się niewielka śruba. Mogłoby się zdawać, że jest tam, aby utrzymywać razem obie części pokrętła. Mało kto wie, ale to właśnie w tej śrubce znajduje się ukryta funkcja młynka. Pokrętło służy regulacji grubości mielenia. Wystarczy przekręcić ją w przeciwną stronę, aby zmielone przyprawy były grubsze, a potrawa bardziej aromatyczna.

Jak wyregulować grubość mielenia? Zanim cokolwiek przekręcisz, przywróć młynek do oryginalnych ustawień. Jak to zrobić? Odwróć go do góry nogami i kręć pokrętłem do momentu, aż szczelina pomiędzy pojemnikiem a pokrętłem się zmniejszy. To ustawienie pozwala na zmielenie przyprawy na proszek.

Chcesz, żeby zmielone przyprawy były gruboziarniste? Powtórz tę samą czynność, kierując pokrętło w przeciwną stronę. Szczelina pomiędzy opakowaniem a młynkiem powinna się widocznie zwiększyć.

Mielenie przypraw a smak potraw

W każdym sklepie znajdziesz półkę z przyprawami. Większość z nich jest mielona na drobny proszek. To bardzo wygodne rozwiązanie, które ma jedną, ale dużą wadę — takie przyprawy nie są nawet w połowie tak aromatyczne tak te, które mieli się w młynku czy w moździerzu.

Mimo hermetycznego zamknięcia takie przyprawy wietrzeją, a co za tym idzie, ulatniają się z nich olejki eteryczne, które odpowiadają za intensywny zapach, ale i smak. Jeśli chcesz wznieść swoje gotowanie na nowy poziom, zaopatrz się w oryginalne, niemielone przyprawy wysokiej jakości. Miel je w młynku lub miażdż w moździerzu bezpośrednio przed użyciem. Od razu poczujesz różnicę w smaku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także