PoradySprzątanieNic się nie marnuje. Wiem, czego mogę użyć nawet po upływie daty ważności

Nic się nie marnuje. Wiem, czego mogę użyć nawet po upływie daty ważności

Nie zawsze trzeba wyrzucić produkt po upływie daty ważności.
Nie zawsze trzeba wyrzucić produkt po upływie daty ważności.
Źródło zdjęć: © Genialne.pl
25.11.2023 09:33, aktualizacja: 25.11.2023 09:55

Zbliża się czas świątecznych porządków. W trakcie sprzątania pozbędziemy się wielu nieużywanych rzeczy. Czystki nie ominą szafek kuchennych. Zanim wyrzucisz jakąkolwiek przyprawę, zastanów się dwa razy. Wiele z nich nadaje się do użycia nawet po upływie terminu ważności.

Już za chwilę w naszych domach zapanuje prawdziwa rewolucja. Większość z nas przed świętami bierze się za gruntowne porządki. Pozbywamy się starych, nieużywanych sprzętów, nienoszonych ubrań czy produktów, które od miesięcy kurzą się w kuchennych szafkach. Mało kto wie, ale większość sypkich produktów (i nie tylko!) spożywczych nadaje się do użycia dłużej, niż wskazywałaby na to data ważności. Co to za produkty? Wyjaśniamy.

Nie wyrzucaj tych produktów. To czyste marnotrawstwo

Pasjonaci dobrej kuchni są znani z chomikowania w szafkach kilku różnych rodzajów makaronów, kasz i mąk, a także z nieskończonej ilości przypraw. Wielu z nich używa się okazyjnie, zaledwie kilka razy w roku. Nie zmienia to faktu, że każdy produkt spożywczy ma swoją datę przydatności do spożycia. Czy trzeba się jej bezwzględnie trzymać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Katarzyna Bosacka, popularna dziennikarka telewizyjna, prowadząca m.in. "Wiem, co jem" czy "Bosacka daje radę" przekonuje, że niektóre produkty… nigdy się nie psują. Wilicza tu: cukier, sól, wysokoprocentowy alkohol, ocet oraz miód.

Zarówno cukier, jak i sól czy alkohol to naturalne konserwanty. Cukier może się nieco skrystalizować, a alkohol zwietrzeć, jednak nadają się one do spożycia nawet po upływie terminu ważności. Podobnie jest z octem, zwłaszcza tym czystym, przefiltrowanym. Jeśli jest szczelnie zamknięty, posłuży nam nawet przez kilka lat.

Jeśli w trakcie sprzątania zauważysz w szafce kilka niedokończonych opakowań cukru lub soli "po terminie", nie wyrzucaj ich. Możesz spokojnie użyć ich w trakcie gotowania lub wykorzystać do przygotowania ekologicznego peelingu do ciała. Alkohol możesz spożytkować np. do przygotowania sosu penne a'la vodka czy do skarmelizowania owoców. Ocet przyda ci się natomiast do odkamieniania czajnika i wyczyszczenia otłuszczonej blachy do pieczenia.

A co z miodem?

Nie od dziś wiadomo, że miód jest produktem, który nigdy się nie psuje. Co prawda, producenci mają obowiązek umieszczania daty ważności na opakowaniu, jednak w przypadku miodu, nie trzeba się jej trzymać. Chyba że na powierzchni miodu pojawią się piana bądź pęcherzyki powietrza i będzie wydobywał się z niego specyficzny, piwny zapach. Oznacza to, że w miodzie rozwijają się bakterie drożdżowe, a taki produkt nie nadaje się już do spożycia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także