Moczysz migdały przed jedzeniem? Koniecznie przestań to robić

Migdały, podobnie jak inne orzechy, mają wiele składników odżywczych. Z tego powodu coraz więcej osób włącza je do codziennej diety. Niektórzy uważają, że koniecznie trzeba je moczyć przed spożyciem. Inni są przeciwnikami tego rozwiązania. Wyjaśniamy, jakie są jego zalety i wady.

Wyjaśniamy, kiedy warto moczyć migdały.Wyjaśniamy, kiedy warto moczyć migdały.
Źródło zdjęć: © Freepik | atlascompany

Migdały mogą mieć bardzo korzystny wpływ na twoje zdrowie. Mają jednak pewne wady — są dość twarde i ciężkostrawne. Prostym sposobem na zaradzenie temu problemowi jest wcześniejsze namoczenie orzechów w wodzie. Niestety ta praktyka wymaga sporo czasu i pozbawia migdały części ich cennych właściwości. Jak zatem najlepiej jeść migdały? Zebraliśmy informacje, które mogą pomóc ci znaleźć złoty środek.

Dlaczego warto jeść migdały?

Regularne jedzenie migdałów może mieć bardzo korzystny wpływ na twoje zdrowie. Specjaliści od żywienia cenią je przede wszystkim za wysoką zawartość białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te orzechy o charakterystycznym smaku i zapachu są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu oraz magnezu. Dostarczają także witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i pomaga zahamować proces starzenia komórek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Triki kuchenne, które są naprawdę przydatne

Co daje moczenie migdałów?

Zwolennicy jedzenia w duchu "raw", czyli spożywania potraw bazujących na surowych składnikach, uważają, że migdały w żadnym wypadku nie powinny być moczone. Proces ten pomaga jednak je zmiękczyć. Sprawia też, że nie są tak ciężkostrawne. To szczególnie ważne m.in. w przypadku dzieci oraz osób starszych, które miewają problemy z gryzieniem twardych orzechów. Moczenie migdałów aktywuje również enzymy, a wraz z nimi wiele cennych substancji odżywczych.

Niestety moczenie migdałów ma swoją cenę. W czasie tego procesu orzechy tracą swoją brązową skórkę. Wraz z nią usuwana jest cenna witamina E. To samo dzieje się w zawartym w skórce błonnikiem, który odpowiada m.in. za zwiększenie uczucia sytości, wsparcie prawidłowego wydzielania soków trawiennych czy ustabilizowanie poziomu cukru w organizmie. Jeśli więc nie masz problemów z trawieniem i nie przeszkadza ci to, że migdały są twarde, jedzenie bez namaczania może przynieść ci więcej korzyści.

Trzecią opcją jest prażenie migdałów. Podgrzewając orzechy na patelni przez kilka minut, sprawisz, że będą bardziej chrupiące, a także wzmocnisz ich smak i aromat. Co ważne, taka obróbka w żaden sposób nie wpłynie na ilość substancji odżywczych w migdałach — będą tak samo zdrowe jak surowe.

Jak prawidłowo moczyć migdały?

Jeśli decydujesz się na moczenie orzechów, powinieneś wiedzieć, jak prawidłowo to zrobić. Wybieraj tylko produkty z upraw ekologicznych (inne mogą zawierać pestycydy). Migdały powinny moczyć się przez 8-12 godzin. W tym czasie trzeba kilka razy zmienić wodę, by pozbyć się wypłukanych ze skórek inhibitorów (to substancje blokujące aktywację enzymów). Po odlaniu wody możesz przechowywać orzechy w lodówce przez kilka dni.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo