PoradyBabciny przepis na ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi. Jest smaczniejszy od sklepowych

Babciny przepis na ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi. Jest smaczniejszy od sklepowych

Babciny przepis na ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi. Jest smaczniejszy od sklepowych
22.11.2022 18:45

Jak zrobić ocet jabłkowy? To wcale nie jest trudne i z pewność cały proces przebiegnie bardzo sprawnie. A jak wiadomo jesień to najlepszy czas na zakup jabłek, gdyż wówczas na rynku pojawia się ich zdecydowanie najwięcej.

Przepis na ocet jabłkowy

  • Najpierw pokrój kilogram jabłek na małe kawałki. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Możesz także wykorzystać skórki i reszki, które zostały Ci z przygotowywania ciasta czy dżemu.
Jak zrobić ocet jabłkowy, fot. Genialne
Jak zrobić ocet jabłkowy, fot. Genialne
  • Następnie owoce umieść w słoju.
  • Cztery łyżki cukru lub miodu rozpuść w litrze wody i miksturę wlej do słoja. Ważne jest, aby płyn przykrył dokładnie wszystkie jabłka.
Jak zrobić ocet jabłkowy, fot. Genialne
Jak zrobić ocet jabłkowy, fot. Genialne
  • Słoik nakryj pończochą lub kawałkiem rajstopy i zamknij słoik. Odstaw go w ciemne i ciepłe miejsce.
Jak zrobić ocet jabłkowy, fot. Genialne
Jak zrobić ocet jabłkowy, fot. Genialne
  • Później, co dwa dni, mieszaj jabłka drewnianą łyżką. Kiedy owoce staną się brązowe i nie będzie już piany, możesz zrezygnować z mieszania.
  • Ocet będzie gotowy po upływie około dwóch tygodni. Po tym czasie przecedź go przez sitko bądź gazę i pozostaw jeszcze na kilka dni w chłodnym miejscu (musi mieć czas na sklarowanie się). Ocet jabłkowy powinien być mętny i mieć żółtawy kolor.

Czy wiesz, że ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem.

Jak dawkować ocet jabłkowy?

Bezpieczne jest spożywanie 1-2 łyżek octu każdego dnia. Możesz go dodawać do zup, sosów, dressingów czy koktajli. Oczywiście nie ma także przeciwskazań, aby go pić. Do szklanki letniej wody wlej 1-2 łyżki octu. Możesz dodać także trochę miodu. Taką miksturę należy wypić rano (na czczo), ok. 20 minut przed śniadaniem. Dla smaku możesz również dodać pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu. Nie pij natomiast octu przed snem. Wówczas nabawisz się tylko refluksu lub podrażnienia przełyku.

Zobacz jak zrobić ocet w naszym przepisie wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także