Babciny przepis na ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi. Jest smaczniejszy od sklepowych
Jak zrobić ocet jabłkowy? To wcale nie jest trudne i z pewność cały proces przebiegnie bardzo sprawnie. A jak wiadomo jesień to najlepszy czas na zakup jabłek, gdyż wówczas na rynku pojawia się ich zdecydowanie najwięcej.


Przepis na ocet jabłkowy
- Najpierw pokrój kilogram jabłek na małe kawałki. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych. Możesz także wykorzystać skórki i reszki, które zostały Ci z przygotowywania ciasta czy dżemu.

- Następnie owoce umieść w słoju.
- Cztery łyżki cukru lub miodu rozpuść w litrze wody i miksturę wlej do słoja. Ważne jest, aby płyn przykrył dokładnie wszystkie jabłka.



- Słoik nakryj pończochą lub kawałkiem rajstopy i zamknij słoik. Odstaw go w ciemne i ciepłe miejsce.

- Później, co dwa dni, mieszaj jabłka drewnianą łyżką. Kiedy owoce staną się brązowe i nie będzie już piany, możesz zrezygnować z mieszania.
- Ocet będzie gotowy po upływie około dwóch tygodni. Po tym czasie przecedź go przez sitko bądź gazę i pozostaw jeszcze na kilka dni w chłodnym miejscu (musi mieć czas na sklarowanie się). Ocet jabłkowy powinien być mętny i mieć żółtawy kolor.


Czy wiesz, że ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem.
Jak dawkować ocet jabłkowy?
Bezpieczne jest spożywanie 1-2 łyżek octu każdego dnia. Możesz go dodawać do zup, sosów, dressingów czy koktajli. Oczywiście nie ma także przeciwskazań, aby go pić. Do szklanki letniej wody wlej 1-2 łyżki octu. Możesz dodać także trochę miodu. Taką miksturę należy wypić rano (na czczo), ok. 20 minut przed śniadaniem. Dla smaku możesz również dodać pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu. Nie pij natomiast octu przed snem. Wówczas nabawisz się tylko refluksu lub podrażnienia przełyku.
Zobacz jak zrobić ocet w naszym przepisie wideo:



