Nie wszyscy wiedzą, jak jeść kaki. Zanim ugryziesz kęsa, sprawdź

Przypomina pomidora, a można znaleźć go wyłącznie na półkach z owocami. Kaki, nazywany także persymoną, znany jest mieszkańcom Ameryki Południowej i Azji. W Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jak smakuje? Jak powinno się go jeść? Wyjaśniamy.

Owoc kaki na talerzyku i widelecJak poprawnie jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Genialne

Może być pomarańczowy, czerwony lub żółty. Kształtem przypomina pomidora, jednak pod cienką skórką skrywa miękki miąższ o słodkim, intensywnym, niezwykłe egzotycznym smaku. Mowa o kaki, owocu, który w Polsce znany jest dopiero od kilku lat.

W persymonie znajduje się mnóstwo cennej witaminy C, witaminy A, a także beta-karotenu. Najlepiej smakuje właśnie zimą. Wiele osób zastanawia się, jak jeść kaki i czy trzeba obierać je ze skórki. Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na owady

Kaki — niezwykły owoc pełen antyoksydantów

Persymona to owoc, który ponadto zawiera wysokie stężenie likopenu, zeaksantyny, luteiny, potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Spożywany regularnie, naturalnie wspiera odporność, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a ze względu na dużą ilość błonnika, poprawia trawienie. Niestety, jest też dość kaloryczny, bowiem w 100 gramach persymony znajdują się aż 72 kalorie.

Jak jeść kaki?

Kształtem przypomina dojrzałego pomidora malinowego. A jak smakuje? Zdaniem wielu osób, w smaku przypomina morelę, śliwkę, brzoskwinię czy bardzo dojrzałe mango. Po zakupie powinno się je spożyć od razu lub przechowywać w lodówce, bowiem kaki szybko traci świeżość. Owoc można zjeść na wiele różnych sposobów.

Miłośnicy kaki są zdania, że najlepiej smakuje na świeżo, bez skórki, pokrojone w kostkę. Przyda się niewielki nóż, bowiem skórka jest bardzo miękka i zarazem cienka. Wiele osób spożywa je również tak jak kiwi. Owoc należy przepołowić na pół, a miąższ wystarczy wydrążyć łyżeczką. Nie ma jednej, słusznej metody. Zastanawiasz się, z czym jeść kaki? Ze względu na intensywny, słodki smak najlepiej jeść je na surowo, tak jak jabłko. Można dodać je do owsianki, kaszki czy deseru. Równie dobrze smakuje w formie musu lub dżemu.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo