PoradyNie wszyscy wiedzą, jak jeść kaki. Zanim ugryziesz kęsa, sprawdź

Nie wszyscy wiedzą, jak jeść kaki. Zanim ugryziesz kęsa, sprawdź

Przypomina pomidora, a można znaleźć go wyłącznie na półkach z owocami. Kaki, nazywany także persymoną, znany jest mieszkańcom Ameryki Południowej i Azji. W Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jak smakuje? Jak powinno się go jeść? Wyjaśniamy.

Jak poprawnie jeść kaki?
Jak poprawnie jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Genialne

18.11.2023 10:00

Może być pomarańczowy, czerwony lub żółty. Kształtem przypomina pomidora, jednak pod cienką skórką skrywa miękki miąższ o słodkim, intensywnym, niezwykłe egzotycznym smaku. Mowa o kaki, owocu, który w Polsce znany jest dopiero od kilku lat.

W persymonie znajduje się mnóstwo cennej witaminy C, witaminy A, a także beta-karotenu. Najlepiej smakuje właśnie zimą. Wiele osób zastanawia się, jak jeść kaki i czy trzeba obierać je ze skórki. Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaki — niezwykły owoc pełen antyoksydantów

Persymona to owoc, który ponadto zawiera wysokie stężenie likopenu, zeaksantyny, luteiny, potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Spożywany regularnie, naturalnie wspiera odporność, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a ze względu na dużą ilość błonnika, poprawia trawienie. Niestety, jest też dość kaloryczny, bowiem w 100 gramach persymony znajdują się aż 72 kalorie.

Jak jeść kaki?

Kształtem przypomina dojrzałego pomidora malinowego. A jak smakuje? Zdaniem wielu osób, w smaku przypomina morelę, śliwkę, brzoskwinię czy bardzo dojrzałe mango. Po zakupie powinno się je spożyć od razu lub przechowywać w lodówce, bowiem kaki szybko traci świeżość. Owoc można zjeść na wiele różnych sposobów.

Miłośnicy kaki są zdania, że najlepiej smakuje na świeżo, bez skórki, pokrojone w kostkę. Przyda się niewielki nóż, bowiem skórka jest bardzo miękka i zarazem cienka. Wiele osób spożywa je również tak jak kiwi. Owoc należy przepołowić na pół, a miąższ wystarczy wydrążyć łyżeczką. Nie ma jednej, słusznej metody. Zastanawiasz się, z czym jeść kaki? Ze względu na intensywny, słodki smak najlepiej jeść je na surowo, tak jak jabłko. Można dodać je do owsianki, kaszki czy deseru. Równie dobrze smakuje w formie musu lub dżemu.