PoradyNie wszyscy wiedzą, jak jeść kaki. Zanim ugryziesz kęsa, sprawdź

Nie wszyscy wiedzą, jak jeść kaki. Zanim ugryziesz kęsa, sprawdź

Przypomina pomidora, a można znaleźć go wyłącznie na półkach z owocami. Kaki, nazywany także persymoną, znany jest mieszkańcom Ameryki Południowej i Azji. W Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jak smakuje? Jak powinno się go jeść? Wyjaśniamy.

Jak poprawnie jeść kaki?
Jak poprawnie jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Genialne

18.11.2023 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Może być pomarańczowy, czerwony lub żółty. Kształtem przypomina pomidora, jednak pod cienką skórką skrywa miękki miąższ o słodkim, intensywnym, niezwykłe egzotycznym smaku. Mowa o kaki, owocu, który w Polsce znany jest dopiero od kilku lat.

W persymonie znajduje się mnóstwo cennej witaminy C, witaminy A, a także beta-karotenu. Najlepiej smakuje właśnie zimą. Wiele osób zastanawia się, jak jeść kaki i czy trzeba obierać je ze skórki. Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaki — niezwykły owoc pełen antyoksydantów

Persymona to owoc, który ponadto zawiera wysokie stężenie likopenu, zeaksantyny, luteiny, potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Spożywany regularnie, naturalnie wspiera odporność, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a ze względu na dużą ilość błonnika, poprawia trawienie. Niestety, jest też dość kaloryczny, bowiem w 100 gramach persymony znajdują się aż 72 kalorie.

Jak jeść kaki?

Kształtem przypomina dojrzałego pomidora malinowego. A jak smakuje? Zdaniem wielu osób, w smaku przypomina morelę, śliwkę, brzoskwinię czy bardzo dojrzałe mango. Po zakupie powinno się je spożyć od razu lub przechowywać w lodówce, bowiem kaki szybko traci świeżość. Owoc można zjeść na wiele różnych sposobów.

Miłośnicy kaki są zdania, że najlepiej smakuje na świeżo, bez skórki, pokrojone w kostkę. Przyda się niewielki nóż, bowiem skórka jest bardzo miękka i zarazem cienka. Wiele osób spożywa je również tak jak kiwi. Owoc należy przepołowić na pół, a miąższ wystarczy wydrążyć łyżeczką. Nie ma jednej, słusznej metody. Zastanawiasz się, z czym jeść kaki? Ze względu na intensywny, słodki smak najlepiej jeść je na surowo, tak jak jabłko. Można dodać je do owsianki, kaszki czy deseru. Równie dobrze smakuje w formie musu lub dżemu.