Zauważyłeś na bananie? Szybko wyrzuć owoc
Jeśli masz w domu bardzo dojrzałe banany, lepiej dobrze się im przyjrzyj. Istnieje jeden czynnik sprawiający, że nie nadają się do jedzenia. Jeśli go zauważysz, powinieneś bez sentymentów pozbyć się owoców. Oto, na co powinieneś zwrócić uwagę.
10.11.2023 12:32
Banany są jednym z ulubionych owoców Polaków. Zjadamy ich średnio ok. 5,5 kg rocznie (więcej spożywamy tylko jabłek). Chyba każdy miłośnik tych owoców wie, że można spokojnie zjadać je, nawet gdy skórkę pokrywają brązowe plamy. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że banany, które długo leżą w domu mogą zostać zainfekowane przez grzyby. Podpowiadamy, kiedy lepiej ich nie zjadać.
Zobacz także
Kiedy banany są dobre do spożycia?
Jadalne są zarówno mało dojrzałe, jeszcze zielonkawe banany, jak i te, których skórka zaczęła robić się brązowa. Ciemny kolor pojawia się, gdy zachodzi proces enzymatyczny. W jego wyniku chlorofil ulega rozpadowi. Pojawiają się natomiast antyoksydanty. Zmiana ta sprawia, że owoc mięknie, a także robi się słodszy i bardziej sycący. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, by go zjeść (chyba że zmagasz się z cukrzycą — wtedy lepszym wyborem są zielone banany, które mają o wiele niższy indeks glikemiczny).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biało-czerwona zupa w kremowej postaci. Rozgrzewająca i piękna jednocześnie
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy lepiej wyrzucić banany?
Zbyt długie przechowywanie bananów może sprawić, że ich miąższ zrobi się nadmiernie miękki, a wręcz papkowaty lub mętny. W takiej sytuacji lepiej się ich pozbyć. Sygnałem ostrzegawczym powinien być również nieprzyjemny zapach owoców. Banany nie będą nadawały się do jedzenia również wtedy, gdy pojawi się na nich pleśń. Mówiąc wprost, jeśli stan owoców budzi jakiekolwiek wątpliwości, lepiej ich nie jedz, ponieważ możesz się zatruć.
Nawet jeśli bardzo dojrzały banan na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, powinieneś przekroić go i dobrze przyjrzeć się miąższowi. Zdarza się (rzadko, ale jednak), że owoc jest atakowany przez pleśń z gatunku nigrospora. Powoduje ona powstawanie ciemnych plam na skórce owocu, ale w przypadku bananów łatwo pomylić je z naturalnym procesem, który w niej zachodzi. Właśnie dlatego powinieneś zwrócić uwagę na inne elementy. Pleść nigrospora sprawia, że nasiona robią się czerwone. Jeśli po przekrojeniu owocu zobaczysz jakiekolwiek zaczerwienienia, powinieneś go wyrzucić.
Pleśń nigrospora nie jest bardzo groźna dla osób zdrowych. Jednak jest szkodliwa dla osób z osłabionym układem odpornościowym. W ich przypadku zjedzenie zakażonego owocu może prowadzić do wystąpienia objawów takich jak gorączka i problemy żołądkowe. Łatwo jest je pomylić ze zwykłym zatruciem pokarmowym. W skrajnych przypadkach grzyb może również powodować problemy z układem oddechowym.