Nie wylewam wody po gotowaniu jaj. Ciocia Hela zdradziła do czego jej użyć
Po ugotowaniu jajek zostają nam dwie rzeczy woda oraz skorupki. Ich miejsce wcale nie jest w odpływie lub w koszu. W bardzo sprytny i tani sposób można je wykorzystać ponownie, wystarczy wiedzieć, jak zrobić to z głową.
05.01.2024 13:41
Mało osób wie, że podczas gotowania jajka oddają do wody cenne substancje. Niepozorne i kruche skorupki są bogatym źródłem witamin oraz minerałów, które mogą pomóc w hodowli roślin doniczkowych. Jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie wody po jajkach? Zadziała o niebo lepiej niż chemiczne i drogie specyfiki.
Co zawiera woda z gotowanych jajek?
Głównym składnikiem skorupek jaj, który przenika do wody, jest wapń, ale też cynk, żelazko, siarka oraz fluor i krzem. Składniki te prezentują się imponująco, a warto dodać, że wytrącają się niezależnie od sposobu gotowania. Wody po jajkach nie należy wylewać, a pozostawić do ostygnięcia. Gorąca mogłaby wyrządzić roślinom więcej szkody niż pożytku, a przecież nie o to nam chodzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skorupki jajek oraz woda po ich gotowaniu ma niesamowite właściwości wpływające na kondycję, oraz wzrost roślin doniczkowych. Pobudza je do bujnego kwitnienia, a najlepiej sprawdzi się do kwiatów o zasadowym oraz obojętnych pH gleby. Dzięki tej domowej odżywce rośliny lepiej wchłaniają minerały, co przekłada się na ich wytrzymałość. To rozwiązanie jest o wiele skuteczniejsze niż wapniowe odżywki chemiczne, które z ekologią i wzrostem roślin nie mają nic wspólnego, a tylko przeciążają nasz portfel.
Jak prawidłowo podlewać rośliny wodą z jajek?
Woda z gotowanych jajek zapobiegnie usychaniu roślin oraz brązowieniu liści, a szczególnie wspomoże kwiaty w okresie zimowym, kiedy są najbardziej narażone na rozmaite choroby. Ta domowa odżywka idealnie sprawdzi się do odżywienia wężownic, drzewek szczęścia oraz oleandrów. Podlewanie powinniśmy wykonywać przynajmniej raz na tydzień, a przed użyciem można rozcieńczyć ugotowany płyn z wodą w proporcji 1:1.
Mało kto wie, że skorupki po ugotowanych jajka również można wykorzystać do poprawy kondycji roślin. Wszystko, co należy zrobić to je umyć, a potem pozostawić do wyschnięcia. Wtedy można je stosować od razu albo rozdrobnić moździerzem lub blenderem na miałki pył. Skorupki nie stracą swoich właściwości, a będą o wiele wygodniejsze do wykorzystania.
Proszek po łupinach z jajek może posłużyć jako sucha odżywka do kwiatów. Łatwo posypiesz nią ziemię w doniczce, a następnie przemieszasz z podłożem. W ten sposób zmielone skorupki warto też rozsypać w ogrodzie, ponieważ ogromna zawartość wapnia wspomoże rośliny na rabatach. Warto też przygotować z nich płynną odżywkę, co będzie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem, a zadziała tak samo, jak woda po gotowaniu jajek.