Nie wyrzucam liści rabarbaru. Za równe 0 złotych robię z nich oprysk na szkodniki!
Nie nadają się do jedzenia, ale nie musisz ich z tego powodu wyrzucać! Z liści rabarbaru zrobisz prosty i skuteczny oprysk dla swoich ogrodowych upraw. W ten sposób wzmocnisz rośliny i pozbędziesz się szkodników.
29.06.2023 18:55
Sezon na rabarbar trwa już od jakiegoś czasu. Jeśli lubisz robić z niego kompot czy dodawać go do ciast, z pewnością zastanawiałeś się nie raz, co możesz zrobić z pozostającymi liśćmi. Niestety, z powodu sporej zawartości kwasu szczawiowego są one uznawane za niejadalne. Spożywanie ich może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, a nawet niewydolności nerek. Nie oznacza to jednak, że liście rabarbaru muszą lądować w śmietniku. Jeśli masz ogród, zrób z nich oprysk lub gnojówkę dla swoich roślin.
Dlaczego warto wykorzystać liście rabarbaru w ogrodzie?
Jak wszystkie naturalne nawozy, tak i oprysk oraz gnojówka z liści rabarbaru są w pełni bezpieczne dla środowiska. Jeśli zdecydowałeś się na prowadzenie ekologicznej uprawy, będzie to doskonały zamiennik dla chemicznych preparatów. Oprysk z rabarbaru pomoże ci pozbyć się wielu ogrodowych szkodników. Sprawdzi się przede wszystkim w przypadku pojawienia się gąsienic, mszyc burakowych oraz przędziorków. Z kolei gnojówka skutecznie wypłoszy ślimaki oraz mszyce. Będzie stanowiła również doskonałą odżywkę dla owoców i warzyw. Wzmocni rośliny i sprawi, że będą bardziej odporne na choroby.
Jak zrobić oprysk z liści rabarbaru?
Do wykonania oprysku z rabarbaru potrzebujesz 1 kg świeżych liści oraz 10 l wody. Liście poszarp, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj wywar, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź preparat i wlej do butelki ze spryskiwaczem. Stosuj bez rozcieńczania, ponieważ tylko w takim stężeniu oprysk z liści rabarbaru będzie w pełni skuteczny. W przypadku inwazji przędziorków pryskaj rośliny w pełnym słońcu, by dodatkowo wzmocnić jego działanie.
Jak zrobić gnojówkę z liści rabarbaru?
Przygotowanie gnojówki z liści rabarbaru jest równie proste, ale wymaga nieco więcej czasu.
- Przygotuj 2 kg drobno posiekanych liści rabarbaru.
- Zalej je 15 l wody. Pamiętaj, by gnojówkę przygotowywać w plastikowym lub szklanym naczyniu. Metal może zmienić właściwości gnojówki.
- Postaw naczynie w ciemnym miejscu na 7-14 dni. Co jakiś czas mieszaj zawartość.
- Gnojówka będzie gotowa, kiedy zakończy się proces fermentacji i zniknie piana.
- Stosuj ją bez rozcieńczania do podlewania roślin (w pochmurny, ale suchy dzień) lub jako oprysk po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:5.