DomKuchnia i jadalniaTe kuchenne przedmioty to siedliska bakterii. Szybko je wyczyść

Te kuchenne przedmioty to siedliska bakterii. Szybko je wyczyść

Kobieta myje deskę do krojenia
Kobieta myje deskę do krojenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska
20.01.2024 12:32

Dla większości z nas miejsce, które kojarzy się z największą ilością bakterii w domu to łazienka. Nic bardziej mylnego. Według ekspertów to kuchnia jest największym siedliskiem różnych drobnoustrojów. Wytypowano przedmioty, które powinny być najczęściej czyszczone.

Bakterie są wśród nas. I nie ma w tym nic dziwnego. Większość z nich jest dla człowieka zupełnie nieszkodliwa. Istnieją jednak takie bakterie, które poprzez wprowadzenie do naszego organizmu, mogą wywołać złe samopoczucie lub nawet różne choroby. Jedną z takich bakterii jest Escherichia coli. Powoduje ona poważne zatrucie pokarmowe, którego charakteryzuje się gwałtowną biegunką i bólem brzucha. Często dochodzą do tego również nudności, wymioty, osłabienie oraz brak apetytu. Innymi niebezpiecznymi drobnoustrojami, które mogą czaić się w naszej kuchni są np. Campylobacter lub Salmonella. Bakterie te mogą osadzać się na kuchennych blatach lub nożach. Wystarczy, że pokroimy surowe mięso, a potem użyjemy tej samej deski lub noża do innych produktów.

Wyczyść swój ekspres do kawy

To może być dla wielu zaskakujące, ale według ekspertów bardzo dużym siedliskiem bakterii w kuchni jest zazwyczaj ekspres do kawy. To urządzenie może być ide­al­nym miej­scem dla różnych ple­śni i droż­dży. Powodem tego jest wilgotność w zbiorniku na wodę. Jest to niestety idealne środowisko do rozwoju bak­te­rii. Dlatego też zaleca się regularne czysz­cze­nie tego urządzenia. Najlepiej gdyby to było co tydzień. Warto pamiętać również o używaniu spe­cjal­nych środ­ków do czysz­cze­nia zbior­ni­ka. To dobry sposób na utrzymanie czystego ekspresu.

Zwróć uwagę na swoje deski do krojenia

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale de­ski kuchenne mo­gą za­wie­rać na­wet 200 razy więcej bak­te­rii ka­ło­wych niż to­a­le­ta. Na deskach do krojenia bardzo często osadzają się groźne bakterie typu E. co­la, Sal­mo­nel­la czy Cam­py­lo­bac­ter. Jeśli chcesz skutecznie wyczyścić swoje deski, to musisz je porządnie wy­szo­ro­wać go­rą­cą wo­dą z pły­nem do mycia naczyń. Do umycia desek możesz stosować również sprawdzone środ­ki dezynfekujące. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie bia­łego octu lub bez­piecz­nych dla żyw­no­ści środków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butelka wielokrotnego użytku

Idąc z duchem zero waste, bu­tel­ki wie­lo­krot­ne­go użyt­ku ostatnio bardzo zy­ska­ły na popularności. Badacze jednak alarmują, że mo­gą one za­wie­rać na­wet 40,000 ra­zy wię­cej bak­te­rii niż de­ska se­de­so­wa. Według badań za­le­d­wie 1/4 posiadaczy butelek jednorazowych regularnie je czyści. Pra­wie 20% przyznaje, że robi to zaledwie kil­ka ra­zy w mie­sią­cu. Jest to niezwykle niepokojące, ponieważ w takich butelkach mogą gromadzić się szko­dli­we bak­te­rie oraz ple­śnie. Eksperci zachęcają, aby użytkownicy butelek czyścili je regularnie cie­płą wo­dą z de­ter­gen­tem. Od czasu do czasu warto wymo­czyć je również w roz­two­rze octu i wo­dy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także