DomKuchnia i jadalniaTe kuchenne przedmioty to siedliska bakterii. Szybko je wyczyść

Te kuchenne przedmioty to siedliska bakterii. Szybko je wyczyść

Dla większości z nas miejsce, które kojarzy się z największą ilością bakterii w domu to łazienka. Nic bardziej mylnego. Według ekspertów to kuchnia jest największym siedliskiem różnych drobnoustrojów. Wytypowano przedmioty, które powinny być najczęściej czyszczone.

Kobieta myje deskę do krojenia
Kobieta myje deskę do krojenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska

20.01.2024 12:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bakterie są wśród nas. I nie ma w tym nic dziwnego. Większość z nich jest dla człowieka zupełnie nieszkodliwa. Istnieją jednak takie bakterie, które poprzez wprowadzenie do naszego organizmu, mogą wywołać złe samopoczucie lub nawet różne choroby. Jedną z takich bakterii jest Escherichia coli. Powoduje ona poważne zatrucie pokarmowe, którego charakteryzuje się gwałtowną biegunką i bólem brzucha. Często dochodzą do tego również nudności, wymioty, osłabienie oraz brak apetytu. Innymi niebezpiecznymi drobnoustrojami, które mogą czaić się w naszej kuchni są np. Campylobacter lub Salmonella. Bakterie te mogą osadzać się na kuchennych blatach lub nożach. Wystarczy, że pokroimy surowe mięso, a potem użyjemy tej samej deski lub noża do innych produktów.

Wyczyść swój ekspres do kawy

To może być dla wielu zaskakujące, ale według ekspertów bardzo dużym siedliskiem bakterii w kuchni jest zazwyczaj ekspres do kawy. To urządzenie może być ide­al­nym miej­scem dla różnych ple­śni i droż­dży. Powodem tego jest wilgotność w zbiorniku na wodę. Jest to niestety idealne środowisko do rozwoju bak­te­rii. Dlatego też zaleca się regularne czysz­cze­nie tego urządzenia. Najlepiej gdyby to było co tydzień. Warto pamiętać również o używaniu spe­cjal­nych środ­ków do czysz­cze­nia zbior­ni­ka. To dobry sposób na utrzymanie czystego ekspresu.

Zwróć uwagę na swoje deski do krojenia

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale de­ski kuchenne mo­gą za­wie­rać na­wet 200 razy więcej bak­te­rii ka­ło­wych niż to­a­le­ta. Na deskach do krojenia bardzo często osadzają się groźne bakterie typu E. co­la, Sal­mo­nel­la czy Cam­py­lo­bac­ter. Jeśli chcesz skutecznie wyczyścić swoje deski, to musisz je porządnie wy­szo­ro­wać go­rą­cą wo­dą z pły­nem do mycia naczyń. Do umycia desek możesz stosować również sprawdzone środ­ki dezynfekujące. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie bia­łego octu lub bez­piecz­nych dla żyw­no­ści środków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butelka wielokrotnego użytku

Idąc z duchem zero waste, bu­tel­ki wie­lo­krot­ne­go użyt­ku ostatnio bardzo zy­ska­ły na popularności. Badacze jednak alarmują, że mo­gą one za­wie­rać na­wet 40,000 ra­zy wię­cej bak­te­rii niż de­ska se­de­so­wa. Według badań za­le­d­wie 1/4 posiadaczy butelek jednorazowych regularnie je czyści. Pra­wie 20% przyznaje, że robi to zaledwie kil­ka ra­zy w mie­sią­cu. Jest to niezwykle niepokojące, ponieważ w takich butelkach mogą gromadzić się szko­dli­we bak­te­rie oraz ple­śnie. Eksperci zachęcają, aby użytkownicy butelek czyścili je regularnie cie­płą wo­dą z de­ter­gen­tem. Od czasu do czasu warto wymo­czyć je również w roz­two­rze octu i wo­dy.