Tłuszcz momentalnie schodzi z palników. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego patentu
Palniki gazowe rzadko kiedy bywają czyste! Wystarczy ugotować obiad, a płyta kuchenki pokryta jest tłuszczem i plamami po jedzeniu. Mimo przecierania na powierzchni metalu zostaje tłuszcz i spalenizna. Aby je usunąć, najlepiej skorzystać z domowej mieszanki czyszczącej, która jest skuteczna, a zarazem bezpieczna dla urządzenia i domowników.
05.12.2023 13:06
Część osób nie zdaje sobie sprawy, że brudna kuchenka niesie za sobą pewnego rodzaju niebezpieczeństwo. Na palnikach gromadzi się tłuszcz i zaschnięte jedzenie, przez co może dojść do zapłonu, a to zwiększa ryzyko pożaru. Większość nie czyści jej regularnie, bo nie chce się męczyć ze zdrapywaniem zaschniętej skorupy. Wszystko przez źle dobrane detergenty, które nie są skuteczne i wymagają od nas szorowania. Proponujemy kilka prostych mieszanek, które załatwią problem.
Brudne palniki to powód psucia się kuchenki
Czy wiesz, że palniki pokryte zaschniętą żywnością są znacznie mniej wydajne? Nadmiar osadu blokuje ich szczeliny, przez co gaz gorzej się ulatnia. Mamy mniejszy płomień, który znacznie dłużej ogrzewa naczynie, a to wiąże się z dodatkowymi kosztami. Rocznie tracimy nawet kilkadziesiąt złotych na zmarnowanym gazie! Zaklejone palniki i dysza cofają gaz do wewnątrz, a kuchenka zaczyna się psuć, co prowadzi do awarii i konieczności wizyty specjalisty.
Poza czysto technicznymi aspektami warto pomyśleć o tym, jak wygląda nasza czysta kuchnia, gdy palniki są pokryte zaschniętą skorupą. Na starcie zostaje gorzej odebrana, mimo że powierzchnie dookoła wręcz lśnią. Podczas gotowania tłuszcz i zaschnięte jedzenie zostaje ponownie podgrzane, co wywołuje brzydki zapach spalenizny, który na długo zostaje w naszych wnętrzach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyczyścić palniki gazowe?
Czyszczenie palników nie należy do najprzyjemniejszych czynności, lecz istnieje kilka metod, które znacznie ułatwiają pozbycie się brudu. Nie potrzeba żadnych specjalistycznych detergentów, a kilka domowych składników, które po zmieszaniu dają skuteczną mieszankę czyszczącą.
Pierwsza propozycja to peeling z soli i soku z cytryny. Mieszamy oba składniki by powstała konsystencja mokrego piasku i nacieramy palniki oraz kuchenkę. Pozostawiamy całość na kilka minut i następnie szorujemy powierzchnię. Wszelki osad i spalenizna powinny odchodzić bez najmniejszego oporu. Analogicznie wykonujemy pastę z sody oczyszczonej i octu, którą również nacieramy całą powierzchnię kuchenki i pozostawiamy na kilka minut, aż brud się rozpuści.
Jeśli palniki w dalszym ciągu są pokryte spalenizną, należy je pościągać z kuchenki i wrzucić do mieszanki wody z octem w proporcji 1:1. Moczymy je minimum godzinę, a następnie szorujemy drucianą gąbką lub szczotką z twardym włosiem. Po wszystkim dokładnie płuczemy krążki i wycieramy je do sucha, by woda nie dostała się do wnętrza kuchenki.