PoradySprzątanieOblepiona tłuszczem patelnia, nie straszy mnie po nocach. Łączę dwa składniki i problem znika

Oblepiona tłuszczem patelnia, nie straszy mnie po nocach. Łączę dwa składniki i problem znika

Brudna patelnia
Brudna patelnia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Andrey Rykov

20.11.2023 09:44, aktual.: 17.01.2024 13:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czyszczenie patelni to istny koszmar. Zazwyczaj po smażeniu odkładamy ją do zlewu z nadzieją, że w magiczny sposób umyje się sama. Jednak okazuje się, że jej czyszczenie jest prostsze, niż się wydaje.

Używamy jej codziennie, przez co bardzo często pojawiają się na niej trudne do usunięcia zabrudzenia, które wyglądają nieestetycznie. Nie zachęcają one do pichcenia, a co dopiero do jedzenia. Warto dodać, że brudna patelnia wydłuża czas przygotowania posiłku. Czy istnieje remedium na ten problem?

Czy da się wyczyścić patelnię?

Patelnia nie brudzi się tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Ma ona kontakt z poplamionym rusztem lub palnikiem, co przekłada się na zabrudzony spód. Tłuszcz również nie jest bez winy, ponieważ podczas smażenia często spływa po zewnętrznej części patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spalenizna oraz zaschnięty tłuszcz z biegiem czasu oblepiają powierzchnię patelni, przez co wielu woli wyrzucić ją do kosza, niż szorować brud. Jednak to nie do końca wyjście z sytuacji. Warto podczas gotowania zwracać uwagę na to, aby nic nie ściekało z patelni. Nie bez znaczenia jest także regularne czyszczenie kuchenki, co z pewnością również pomoże ograniczyć pojawiający się na naczyniu brud.

Przypalona na patelni żywność powinna być od razu usuwana (kiedy tylko naczynie wystygnie). Często ciepła woda z dodatkiem płynu do naczyń sprawdzi się najlepiej, a przy tym unikniemy czasochłonnego szorowania zaschniętych i nagromadzonych resztek. Co zrobić z mocno zaschniętym brudem?

Domowe sposoby na czyszczenie patelni

Mało kto wie, jak poradzić sobie z zabrudzeniami na patelni. Stosowanie wymyślnych i drogich specyfików niestety nie zda egzaminu. Dlatego warto skorzystać z tego, co akurat mamy pod ręką, czyli domowych preparatów. Dzięki nim oraz niewielkiemu wysiłkowi patelnia odzyska dawny blask, a my będziemy korzystać z niej z przyjemnością.

Czyszczenie patelni w ten sposób przyniesie wiele korzyści.
Czyszczenie patelni w ten sposób przyniesie wiele korzyści.© Freepik

Pasta z sody oczyszczonej wymiecie zgromadzony na patelni brud. Warto dodać, że jest bezpieczna dla powierzchni patelni, ale też niebywale skuteczna. Wystarczy wymieszać ją z wodą w proporcji 1:1 oraz dodać kilka kropli płynu do mycia naczyń. Następnie pozostaje nałożyć ją na spód patelni i poczekać. Po kilku godzinach trzeba przetrzeć jej strukturę zmywakiem, a brud odejdzie sam.

Równie skuteczna będzie mieszanka sody oczyszczonej i soli kuchennej, jednak warto pamiętać, że zadziała niczym mocne mleczko czyszczące. Dlatego lepiej nie stosować tego preparatu na powierzchnię wykonaną z aluminium.

Ten płyn z kuchennej szafki doczyści każdą patelnię

Ocet, bo o nim mowa znakomicie sprawdzi się do usuwania wszelkich przypaleń. Jego kwaśny odczyn usunie w mgnieniu oka osadu z kamienia, mydła, rdzy oraz tłuszczu. Jedynie należy uważać na patelnie emaliowane, ponieważ ocet może przyczynić się do ich zmatowienia.

Najlepiej sprawdzi się roztwór z 2 łyżek octu oraz 1/2 szklanki wody. Wystarczy polać nim zabrudzone miejsca. Można również namaczać w tym specyfiku patelnię, a z pewnością warstwa zaschniętego tłuszczu odejdzie sama.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także