PoradyLajfhakiTych produktów pod żadnym pozorem nie kładź na ruszcie. Mogą szybko stać się niejadalne

Tych produktów pod żadnym pozorem nie kładź na ruszcie. Mogą szybko stać się niejadalne

czego nie grillować podczas imprez w plenerze, fot. gettyimages
czego nie grillować podczas imprez w plenerze, fot. gettyimages
18.06.2023 17:00, aktualizacja: 15.01.2024 13:02

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty nadają się do tego, aby położyć je na ruszt. Zobacz, czego nie grillować.

Piękna pogoda, wysoka temperatura i wakacyjna aura sprzyjają wypoczynkowi na powietrzu. W końcu nic nie smakuje lepiej niż zimne piwo i karkówka z grilla. Jeżeli dodasz do tego jeszcze towarzystwo swoich znajomych, to masz przepis na idealny dzień.

Czego nie grillować?

Okazuje się, że jest kilka produktów, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy kłaść na grillu. Na tej liście znajdują się wędliny peklowane, które zawierają w sobie substancje rozkładające się w wysokiej temperaturze. Podobnie boczek, który jest lubianym dodatkiem do serów z grilla. Podczas grillowania wydziela on szkodliwy benzopiren, a kapiący z niego tłuszcz może nas poparzyć (ten produkt lepiej przyrządzić na patelni lub w piekarniku). Na ruszt nie warto kłaść też krewetek bez pancerzy. Szybko wyschną i nie będą dobrze smakować. O wiele lepiej jest zrobić je na patelni.

zasady savoir-vivre na grillu, które warto znać, fot. freepik
zasady savoir-vivre na grillu, które warto znać, fot. freepik

Jak zrobić wegetariańskiego grilla?

Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez kaszanki, kiełbasy czy karkówki. Można oczywiście zastąpić je zdrowszymi produktami. To szczególnie ważne dla osób, które cenią sobie wegetariańską dietę. Zastanawiasz się, co położyć na grilla zamiast kiełbasy? Możesz zrobić szaszłyki warzywne, które staną się hitem podczas twojej imprezy. Są nie tylko zdrowe, kolorowe, ale i pyszne. Z grilla możesz też podać nadziewane bagietki z sosem czosnkowym domowej roboty.

savoir-vivre na grillu, fot. freepik
savoir-vivre na grillu, fot. freepik

Co najlepiej nadaje się na ruszt?

Wiesz już, czego nie grillować. Mamy też propozycje, co wrzucić na ruszt podczas letniego grilla. Pierwszą z nich są szparagi, na które obecnie jest sezon. Przygotowane w ten sposób z pewnością będą rozpływać się w ustach. Możesz zrobić też nadziewane pomidory z serem feta i ziołami. Na grillu staną się soczyste i aromatyczne. Ostatnią propozycją są popularne grzanki z masłem czosnkowym, które uzupełnią sałatkę lub będą pyszną przekąską. Jak widzisz możliwości jest całkiem sporo.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także