W kominku rozpalam metodą "od góry". Ogień roznieca się szybko
06.12.2023 10:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jego wygląd wprowadza przytulną aurę do wnętrza, a strzelające drewno daje sielski klimat. Jednak nie każdy posiadacz kominka wie, jak prawidłowo go rozpalić, aby długo ogrzewał nasz dom. Okazuje się, że istnieje na to prosty sposób.
Podpałka, drewno i zapałki to klasyczny przepis na rozniecenie ognia w kominku. Jednak czy na pewno? Zazwyczaj samo podpalenie nie sprawia wielu trudności, co potrzymanie i szybkie rozprzestrzenienie się ognia. Kluczem do efektywnego zapalenia kominka jest odpowiednia technika. Jak zrobić to poprawnie?
Jaką rozpałkę wybrać?
Dla wielu drewno do kominka to po prostu drewno, przez co nie za bardzo zwraca się na nie uwagę. Jednak to ogromny błąd, ponieważ jedno, drugiemu nierówne. Podczas wyboru drew należy zwrócić uwagę na ich kaloryczność, czyli wybrać te z drzew liściastych lub owocowych. Dobrze do palenia sprawdzą się: grab, buk, jesion, ale też jabłoń, śliwa oraz grusza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto wystrzegać się drewna z drzew iglastych, ponieważ zawiera ono żywicę i zazwyczaj jest mocno wilgotne. To bardzo istotny czynnik wpływający na jakość oraz czas palenia kominka, ponieważ drewno niezależnie od wybranego gatunku powinno być dobrze wysuszone. Jednak ten proces jest niezwykle długi, a drewno suszy się od roku do nawet trzech lat od zakupu. Ważne jest to, żeby poziom wilgoci w kominku wynosił maksymalnie 20%, co zapewni nie tylko efektywne palenie, ale też wpłynie ekologicznie na środowisko.
Jak poprawnie użyć rozpałki?
Wiele osób palenie w kominku zaczyna od misternej konstrukcji z drew, tak aby móc pod nie włożyć zapałkę. Ta metoda to tzw. palenie od dołu, którą wiele osób stosuje, ale czy na pewno jest aż tak dobra? Zazwyczaj trzeba poczekać, aby drewna zajęły się ogniem, a po co marnować cenny czas?
Rozpalenie "od góry" jest o wiele lepszym sposobem. Na początek należy ułożyć duże kawałki drewna na samym dole kominka, a na nich umieścić te mniejsze, czyli szczapki, które szybko zajmą się ogniem. Dopiero na nie należy wrzucić zapałkę, a z pewnością będziesz pod wrażeniem. Ważne jest także to, aby odsłonić całkowity wlot powietrza, co zapewni odpowiedni cug. Dzięki temu ogień rozpali się sam, a dopiero wtedy należy zmniejszyć ilość wpadającego do niego powietrza.
Metoda ta zapobiega kopceniu się, co przekłada się na mniej sprzątania. Istotne jest także to, aby postawić na nowoczesne i ekologiczne kominki. To niezwykle ważne, ponieważ okres grzewczy ma ogromny wpływ na pogorszenie się warunków środowiska.