PoradyWszyscy uwielbiają, bo to smak świąt. Nie każdy wie, jak się z nimi obchodzić

Wszyscy uwielbiają, bo to smak świąt. Nie każdy wie, jak się z nimi obchodzić

Mandarynki to dla wielu osób smak świąt.
Mandarynki to dla wielu osób smak świąt.
Źródło zdjęć: © Freepik | azerbaijan_stockers
04.12.2023 12:26

Teoretycznie mandarynki można jeść przez cały rok. Praktycznie, to nieodłączny element świąt. W końcu to właśnie zimą pochłaniamy je kilogramami. Mało kto pamięta o tym, że owoc wymaga odpowiedniego przygotowania.

Soczyste, słodkie i zarazem, lekko kwaśne, niezwykle aromatyczne. Mandarynki, bo o nich mowa, to najpopularniejszy, "zimowy" owoc, który dla wielu z nas jest nieodłącznym elementem świąt. W 100 g mandarynek znajduje się zaledwie 45 kcal, co czyni je jednym z najmniej kalorycznych, świątecznych przysmaków. Nic więc dziwnego, że zimą zjadamy je kilogramami. Niestety, mało kto wie, że mandarynki nie mogą być spożywane przez każdego, a przed jedzeniem, powinno się je umyć. Co powinieneś wiedzieć o mandarynkach? Wyjaśniamy.

Nieodłączny element świąt. Nie każdy może je jeść

Mandarynki należą do owoców cytrusowych. Uprawia się je w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Korei, Argentynie, Japonii, a także w niektórych krajach europejskich. Występują w wielu odmianach, a każda z nich różni się od siebie smakiem, kształtem czy zapachem. Zdaniem wielu osób najsmaczniejszą odmianą są klementynki. W sezonie jesienno-zimowym można kupić je niemal w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To jeden z najmniej kalorycznych owoców. 100 g mandarynek dostarcza zaledwie 45 kcal. Jednak owoce te obfitują w wysoką zawartość cukrów prostych. Mimo tego mają bardzo niski indeks glikemiczny, przez co mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. Niestety nie każdy może delektować się ich smakiem. Kto nie powinien jeść mandarynek? Osoby uczulone na cytrusy, borykające się z refluksem żołądkowo-przełykowym, nadkwasotą, a także dzieci poniżej 1. roku życia.

Jak przygotować mandarynki do spożycia?

Mandarynki przeznaczone na eksport "dojrzewają" w trakcie transportu. To właśnie dlatego w sklepach można znaleźć tyle zielonych mandarynek, które są zwyczajnie niedojrzałe. Co gorsza, producenci pryskają je mieszanką wosków pszczelich, a także preparatami grzybobójczymi, takimi jak mazalin lub tiabendazol. Każda z tych substancji może wywołać silną reakcję alergiczną. Dlatego też, mandarynki należy umyć przed spożyciem, i to nie samą wodą, ale też płynem do mycia naczyń, który pozbędzie się resztek szkodliwych oprysków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także