PoradyDomowe trikiWzięła z lodówki i natarła garnki. Spalenizna odchodziła płatami

Wzięła z lodówki i natarła garnki. Spalenizna odchodziła płatami

Jak uratować przypalone garnki?
Jak uratować przypalone garnki?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Hakase_
08.02.2024 14:36, aktualizacja: 08.02.2024 15:03

Większość z nas ma w swojej kuchni jakieś przypalone garnki. Wystarczy chwila nieuwagi, by materiał naczynia pokrył się spalenizną. Wyczyszczenie takiego zabrudzenia to nie lada wyzwanie, a sklepowe detergenty rzadko kiedy dają sobie z nim radę. Spalone garnki najlepiej potraktować produktem z lodówki, który z łatwością rozpuści gruby nalot. Później można go odrywać płatami.

Spalenizna to nic innego jak twarda, ciemna skorupa na metalowej powierzchni. Powstaje w wyniku działania wysokiej temperatury na różne substancje, które zaczynają się wytapiać i tworzyć uporczywy osad. Najgorsze są przypalone garnki, które ciężko doczyścić tradycyjnymi środkami czystości. Zamiast skrobać spaleniznę druciakiem, zastosuj okład z kuchennego składnika, który skutecznie doczyści brudną powierzchnię.

Jak usunąć spaleniznę z garnków?

Miedziane naczynia mają tendencję do pokrywania się spalenizną, a jeśli nie czyścisz ich regularnie, mogą na stałe pokryć się brudem. Skrobanie przypalonego garnka nie należy do najprzyjemniejszych czynności, dlatego najlepiej skorzystać z banalnego triku, który raz-dwa usunie spaleniznę z powierzchni naczynia. Wszystko, czego potrzebujesz to trochę keczupu i cierpliwość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesteśmy pewni, że masz w swojej lodówce butelkę keczupu. Choć sos pomidorowy jest głównie używany jako dodatek do jedzenia, to okazuje się, że można go wykorzystać do walki ze spalenizną. Ten sposób nie wymaga długiego szorowania, a jedynie trochę sprytu.

Wystarczy natrzeć keczupem wszystkie przypalone garnki i pozostawić je na kilka godzin, by substancje aktywne miały czas na działanie. Inny sposób to podgrzanie keczupu wewnątrz naczynia. Sprawdza się w przypadku garnków, które są pokryte spalenizną od wewnątrz. Wszystko, co musisz później zrobić, to podważyć spaleniznę drewnianą szpatułką lub tępym nożem. Twarda skorupa zacznie odpadać płatami, a przypalone garnki ponownie będą nadawać się do użytku.

Co jeszcze wyczyścisz za pomocą keczupu?

Okazuje się, że spalenizna to nie jedyne zabrudzenie, które można doczyścić za pomocą pomidorowego sosu. Wiele osób korzysta z keczupu do doczyszczania baterii w zlewie czy srebrnej biżuterii. Tutaj, podobnie jak w przypadku spalenizny, dochodzi do reakcji chemicznej, dzięki której jesteś w stanie pozbyć się ciemnego nalotu i zacieków.

Dlaczego keczup działa na przypalone garnki i osad? Otóż wszystko za sprawą wysokiej zawartości octu kuchennego oraz kwasku cytrynowego. Choć przeciętny konsument nie czuje tego w smaku, sos pomidorowy jest pełny tych dodatków. Usuwanie spalenizny przy pomocy octu to dość powszechna praktyka, lecz wykorzystywanie keczupu nie jest jeszcze aż tak znane. Jeśli nie masz w domu butelki octu, skorzystaj z pomidorowego sosu i natrzyj nim przypalone garnki, a nie pożałujesz!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także