Z cukrem, dżemem czy chlebem? Dziś Dzień Placków Ziemniaczanych
Nie wiesz, co przygotować dzisiaj na obiad? Śpieszymy z pomocą. 13 listopada wypada Dzień Placków Ziemniaczanych. To doskonała okazja do świętowania. Zdradzamy najlepszy przepis na placki i wyjaśniamy, dlaczego ta potrawa cieszy się w Polsce tak dużą popularnością.
13.11.2023 11:34
Kartofle to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nasza rodzima kuchnia obfituje w przepisy, które bazują na ziemniakach. Kochamy je do tego stopnia, że w Biesiekierzu, niewielkiej wsi obok Koszalina, znajduje się 9-metrowy pomnik ziemniaka, a sam Adam Mickiewicz, nasz wieszcz narodowy, wspomniał o jego wielkości w jednym ze swoich wierszy.
Bez ziemniaków nie byłoby placków ziemniaczanych, sztandarowego dania kuchni polskiej. Zdradzamy najlepszy przepis na tą potrawę i wyjaśniamy, czy faktycznie wywodzi się ona z Polski.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Historia placków ziemniaczanych
Polacy są zdania, że placki ziemniaczane wywodzą się z naszego kraju, a Węgrzy, że jest to typowo węgierskie danie. Wszak to właśnie tam powstały słynne placki po węgiersku. Czas rozwiać wątpliwości. To danie wywodzi się z Polski. Najprawdopodobniej powstało w XVII wieku w Stoczku Warmińskim. W XIX wieku placki ziemniaczane zastępowały chłopstwu chleb, a szlachcice jadali je z dodatkiem gulaszu, jako danie główne.
Oryginalnie, placki składają się z tartych ziemniaków, jajka, cebuli i niewielkiej ilości mąki. Masę smaży się na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Gotowe placki podaje się ze śmietaną, a w niektórych regionach, posypuje się je cukrem, co wzbudza wiele kontrowersji. W pozostałych krajach europejskich placki serwowane są w towarzystwie gulaszu przygotowanego na bazie papryki i mięsa, sosu szpinakowego, pieczarkowego czy serowego.
Idealne placki ziemniaczane — przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- duża cebula,
- 2 jajka,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- opcjonalnie: majeranek.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną masę odstaw na 10 minut, aż warzywa puszczą sok.
- W międzyczasie obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do ziemniaków.
- Ziemniaki odsącz z namiaru skrobi. Dodaj do nich sól, pieprz, jajka i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 1/3 szklanki oleju, a potem umieść na niej masę ziemniaczaną. Placki smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą złociste.
- Gotowe danie umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Niektórzy smarują placki ziemniaczane dżemem, inni posypują cukrem lub nawet kładą na kromkę chleba.