InspiracjePomysłyZ cukrem, dżemem czy chlebem? Dziś Dzień Placków Ziemniaczanych

Z cukrem, dżemem czy chlebem? Dziś Dzień Placków Ziemniaczanych

Najlepszy przepis na placki ziemniaczane.
Najlepszy przepis na placki ziemniaczane.
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina
13.11.2023 11:34

Nie wiesz, co przygotować dzisiaj na obiad? Śpieszymy z pomocą. 13 listopada wypada Dzień Placków Ziemniaczanych. To doskonała okazja do świętowania. Zdradzamy najlepszy przepis na placki i wyjaśniamy, dlaczego ta potrawa cieszy się w Polsce tak dużą popularnością.

Kartofle to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nasza rodzima kuchnia obfituje w przepisy, które bazują na ziemniakach. Kochamy je do tego stopnia, że w Biesiekierzu, niewielkiej wsi obok Koszalina, znajduje się 9-metrowy pomnik ziemniaka, a sam Adam Mickiewicz, nasz wieszcz narodowy, wspomniał o jego wielkości w jednym ze swoich wierszy.

Bez ziemniaków nie byłoby placków ziemniaczanych, sztandarowego dania kuchni polskiej. Zdradzamy najlepszy przepis na tą potrawę i wyjaśniamy, czy faktycznie wywodzi się ona z Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia placków ziemniaczanych

Polacy są zdania, że placki ziemniaczane wywodzą się z naszego kraju, a Węgrzy, że jest to typowo węgierskie danie. Wszak to właśnie tam powstały słynne placki po węgiersku. Czas rozwiać wątpliwości. To danie wywodzi się z Polski. Najprawdopodobniej powstało w XVII wieku w Stoczku Warmińskim. W XIX wieku placki ziemniaczane zastępowały chłopstwu chleb, a szlachcice jadali je z dodatkiem gulaszu, jako danie główne.

Oryginalnie, placki składają się z tartych ziemniaków, jajka, cebuli i niewielkiej ilości mąki. Masę smaży się na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Gotowe placki podaje się ze śmietaną, a w niektórych regionach, posypuje się je cukrem, co wzbudza wiele kontrowersji. W pozostałych krajach europejskich placki serwowane są w towarzystwie gulaszu przygotowanego na bazie papryki i mięsa, sosu szpinakowego, pieczarkowego czy serowego.

Idealne placki ziemniaczane — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie: majeranek.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną masę odstaw na 10 minut, aż warzywa puszczą sok.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do ziemniaków.
  3. Ziemniaki odsącz z namiaru skrobi. Dodaj do nich sól, pieprz, jajka i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej 1/3 szklanki oleju, a potem umieść na niej masę ziemniaczaną. Placki smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą złociste.
  5. Gotowe danie umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Niektórzy smarują placki ziemniaczane dżemem, inni posypują cukrem lub nawet kładą na kromkę chleba.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także