PoradyLajfhakiZanim wrzucisz jedzenie na patelnie, zrób "test kuli rtęciowej"

Zanim wrzucisz jedzenie na patelnie, zrób "test kuli rtęciowej"

Czy wiesz, czym jest "test kuli rtęciowej"? To przydatny trik, który pomaga zapobiegać przykrym niespodziankom w tracie smażenia. Koniecznie sprawdź, na czym polega i jak poprawnie go zrobić.

test kuli rtęciowej fot. freepik
test kuli rtęciowej fot. freepik

25.08.2023 10:48

Smażenie to jedna z ulubionych metod obróbki żywności. Jest szybka, łatwa i znacząco poprawia smak dania. Toczą się dyskusje na ten temat, czy jest zdrowa, lecz wszystko zależy od tego, jak ją przeprowadzimy. Od czasu do czasu można sobie na taką przyjemność pozwolić, a jeśli już to robimy, zadbajmy o to, by jedzenie było jak najbardziej smaczne. Pomoże nam w tym "test kuli rtęciowej", który od niedawna opanował internet.

Zanim zaczniesz smażyć, zrób "test kuli rtęciowej"!

Czy wiesz, że smażyć też można w nieodpowiedni sposób? Może to brzmi zabawnie, w końcu wrzucasz jedzenie na płytę i czekasz, aż będzie ciepłe, lecz tak — można to zrobić w zły sposób. Zbyt słabo rozgrzana patelnia będzie jedynie przywierać do żywności, które będzie się także dłużej smażyło. Jeśli zbyt mocną ją grzejesz, może przypalać jedzenie, a np. mięso w środku nadal będzie surowe. W takim razie kiedy jest właściwy moment? Poniższy test jest kluczem.

test kuli rtęciowej pomoże określić czy patelnia ma dobrą temperaturę, fot. freepik
test kuli rtęciowej pomoże określić czy patelnia ma dobrą temperaturę, fot. freepik

Jak zrobić test?

Do całego triku potrzebujesz zaledwie odrobinę wody. Wystarczy nanieść kroplę wody na suchą, rozgrzaną patelnię i patrzeć, jak się zachowuje. Jeśli zacznie skwierczeć i odparuje, to znaczy, że naczynie jest za zimne. Inna sprawa, gdy woda przybierze kształt kuli i pozostanie na powierzchni — to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. Brzmi to abstrakcyjnie, lecz jest znane jako zjawisko Leidenfrosta lub test kuli rtęciowej (z ang. mercury test ball) i dotyczy opóźnionego parowania cieczy. Zostało odkryte przez niemieckiego lekarza, fizyka i chemika Johanna Leidenfrosta w 1756 r. Jeżeli ciecz natrafi na powierzchnię gorętszą niż temperatura wrzenia, tworzy izolującą warstwę pary, która zapobiega wrzeniu. Z tego powodu kropla unosi się nad powierzchnią, zamiast mieć bezpośredni kontakt fizyczny. Efekt ten działa również na żywność i wytwarza niewidzialną powłokę dookoła żywności, a ta smaży się w odpowiedni sposób. Kiedy już wiesz, że patelnia jest odpowiednio rozgrzana, możesz dodać odrobinę tłuszczu i podsmażyć jedzenie w dowolny sposób.