Balkon i ogródOgródZbieram przez całą Wielkanoc. Podaję roślinom i rosną jak na drożdżach

Zbieram przez całą Wielkanoc. Podaję roślinom i rosną jak na drożdżach

W okresie wielkanocnym każdy z nas zjada pokaźną ilość jajek. Po obraniu zostaje sporo skorupek, które najczęściej lądują w koszu. Zamiast je wyrzucać, pozbieraj je w jedno miejsce i przerób na nawóz ze skorupek jaj. Idealnie nada się do ogrodu!

Nawożenie ziemi skorupkami po jajkach.
Nawożenie ziemi skorupkami po jajkach.
Źródło zdjęć: © Getty Images | ThamKC

01.04.2024 13:18

Nawóz ze skorupek jaj to genialna alternatywa dla chemicznych nawozów, które zazwyczaj stosujemy w ogrodzie. Zamiast wydawać pieniądze na nowe środki ochrony roślin, pozbieraj skorupki od jaj i przerób je na nawóz. Możesz nim podlewać rośliny ogrodowe, jak i warzywa, które również przyjmą sporą dawkę witamin i minerałów pochodzących ze skorupek. Podpowiemy, jak przygotować odżywkę zupełnie za darmo!

Czemu warto stosować skorupki z jajek w ogrodzie?

Jak możesz się spodziewać, skorupki z jajek są pełne nieprzetworzonego wapnia, którym warto nawozić glebę. Poza nim w składzie znajdziesz takie pierwiastki jak cynk, krzem, fluor czy siarka. Nawóz nie powinien być stosowany na roślinach lubiących kwaśną glebę jak borówka amerykańska, azalia, słonecznik czy storczyki. Nadmiar tego minerału może zahamować wzrost, co przełoży się na słabe plony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie rośliny ucieszą się z wapiennego nawozu? Istnieje wiele roślin, które chętnie przyjmą sporą dawkę nawozu ze skorupek po jajkach. Ogórki, kapusta, cukinia czy sałata to tylko część warzyw, które można zasilać tym nawozem. Jeśli zaś mowa o roślinach ogrodowych, to nawóz ze skorupek jaj będzie dobry pod lawendę, tulipany, bluszcz czy bez. Poniżej znajdziesz instrukcję na to, jak zrobić nawóz ze skorupek jaj.

Jak wykonać nawóz ze skorupek jaj? Masz dwie opcje

Skorupki jaj możesz wykorzystywać na różne sposoby. Pierwszy z nich to pokruszenie skorupek i rozsypanie bezpośrednio pod roślinami ogrodowymi. Wapienna kruszonka z czasem się rozpuści i tym samym odda glebie to, co najlepsze. Zasypka z ostrych kawałeczków odstrasza ślimaki, które nie będą ryzykować poranienia i nie zbliżą się do roślin. Niektórzy idą o krok dalej i mielą skorupki na pył, a następnie mieszają je z glebą. To dobry sposób na użyźnienie gleby niewielkim kosztem.

Płynny nawóz ze skorupek jaj możesz wykonać z resztek, które zostały ci z Wielkanocy. Wystarczy, że zalejesz skorupki wrzątkiem i odstawisz na tydzień do rozpuszczenia. Po tym czasie woda stanie się mętna i pełna drogocennych wartości.

Przed użyciem pamiętaj, by zawsze dobrze wymieszać nawóz. Na dnie może być sporo osadu, który jest bardzo wartościowy. Na sam koniec warto dodać, że bardzo podobny efekt "wapiennej wody" uzyskasz dzięki wodzie po gotowanych jajkach. Warto ją odlewać do słoika i wykorzystywać do podlewania roślin doniczkowych.

Źródło artykułu:Genialne.pl
skorupki po jajkachdomowy nawóznawóz