DIYOzdoby WielkanocneZrób 10 dni przed Wielkanocą. Ozdoby na stół pozazdroszczą wszyscy goście

Zrób 10 dni przed Wielkanocą. Ozdoby na stół pozazdroszczą wszyscy goście

Wianek z rzeżuchy.
Wianek z rzeżuchy.
Źródło zdjęć: © TikTok | mery_word
16.03.2024 07:52

Marzy ci się oryginalnie przystrojony stół na Wielkanoc? Koniecznie zrób zielony wianek z rzeżuchy. To oryginalny pomysł na zasianie warzywa, które będzie nie tylko pysznym dodatkiem, ale i genialną ozdobą. Masz jeszcze czas na wysianie nasion!

Pyszna chrupiąca rzeżucha to symbol Wielkanocy. Choć najczęściej zajadamy ja raz do roku w okresie świątecznym, warto nieco z nią poeksperymentować. Rzeżuchę można siać w różnych formach, dzięki czemu przybiera dowolny kształt. Tym razem podrzucamy pomysł TikTokerki, która stwierdziła, że w tym roku chce na stole zielony wianek. Sam zobacz, jak prosto go zrobić!

Jak zrobić ozdobę z rzeżuchy na świąteczny stół?

Wysiewanie rzeżuchy na Wielkanoc to poniekąd polska tradycja, którą pielęgnuje wiele rodzin. Zazwyczaj robi się to po najprostszej linii oporu, korzystając ze spodka i waty. Tym razem podrzucamy ci genialny pomysł, jednej z TikTokerek "@mery_word". Zamiast tradycyjnego dywanu z kiełków przygotowała piękny wianek, który porasta soczyście zielona rzeżucha. Jak zrobić coś podobnego? Mamy kilka podpowiedzi.

Wianek z rzeżuchy jest bardzo prosty w wykonaniu. Do pełnego wzrostu rzeżuchy potrzeba ok. 6-7 dni więc właśnie w takim czasie powinnaś zabrać się za wysianie nasion. Co będzie ci potrzebne do wykonania wianka? Jako podstawa przyda się plastikowa/styropianowa obręcz, którą można owinąć mokrym materiałem. Najlepiej szukać ich w kwiaciarniach lub sklepach z artykułami do domu. Poza tym przyda się paczka waty i dwa opakowania nasion rzeżuchy.

Zacznij od owinięcia obręczy mokrą watą i obfitego posypania materiału nasionami. Popryskaj całość wodą i nakryj mokrym ręcznikiem papierowym. Po dobie możesz ponownie spryskać nasiona, by miały wystarczająco dużo wody do wykiełkowania. Na drugi dzień rzeżucha powinna już kiełkować. Woda z waty będzie parować, lecz zamiast pryskać wianek, zwilż ręcznik papierowy i nakryj kiełki. Na trzeci dzień przywita cię sporo zielonych listków. W tym momencie najlepiej zraszać kiełki, aby wata była wilgotna. Po 6 dniach wianek będzie gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak pielęgnować rzeżuchę, by przetrwała jak najdłużej?

Wyrośnięta rzeżucha nie będzie z nami na zawsze, ale można nieco przedłużyć jej trwałość. Jeszcze przed samym kiełkowaniem zapewnij jej ciepłe, wilgotne miejsce z temperaturą wahającą się między 20-22 stopnie Celsjusza. Rzeżucha lubi słońce i wilgoć, dlatego warto ją stawiać w jasnym miejscu, lecz bez bezpośredniego kontaktu z promieniami słonecznymi. Rzeżucha sama w sobie nie ma żadnych wymagań co do podłoża — wystarczy jej ręcznik papierowy lub wata.

Kluczem do pięknego zielonego wianka z rzeżuchy jest regularne podlewanie i dobra temperatura. Jeśli chcesz, by rzeżucha była gotowa na święta, wysiej ją maksymalnie tydzień przed planowanym terminem. Nasiona szybko kiełkują, przez co nie ma sensu siać ich wcześniej niż to konieczne. Najlepsza rzeżucha to ta soczyście zielona i chrupiąca, więc zadbaj o to, by była idealna na Wielkanoc.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także