PoradyOrganizacjaZrób z grillem przed sezonem. Zaniedbanie może mieć zgubne skutki

Zrób z grillem przed sezonem. Zaniedbanie może mieć zgubne skutki

Jak przygotować grilla na nowy sezon?
Jak przygotować grilla na nowy sezon?
Źródło zdjęć: © Pixabay | kaboompics
11.04.2024 15:59, aktualizacja: 12.04.2024 08:07

Sezon grillowy, a szczególnie jego oficjalne rozpoczęcie dopiero przed nami. Wiosną i latem wielu Polaków uwielbia organizować spotkania w plenerze nad rusztem, co jest już pewną tradycją. Jak przygotować grill oraz jakie akcesoria są niezbędne? Bez tego twoje kiełbaski nie będą pyszne, a szkodliwe!

Wiele osób nie myśli o przygotowaniu grilla do sezonu wcześniej, a bardzo robi to często na ostatnią chwilę lub wcale. Wtedy narażają się na ogromne kłopoty, ponieważ po zimie urządzenie nie zawsze jest we wzorcowej kondycji. Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić, aby twój grill był gotowy, czysty, a przede wszystkim bezpieczny, to pamiętaj o tych kilku ważnych wskazówkach. Dzięki nim unikniesz swojej zguby podczas serwowania grillowanych potraw. 

Jak przygotować grilla do sezonu?

Na początek musisz wyciągnąć grilla i dokładnie się mu przyjrzeć, a jeśli całą zimę był w pokrowcu, to oszczędzasz sobie całkiem sporo pracy. Przygotowanie grilla do sezonu najlepiej zacząć od przetarcia jego zewnętrznej części, a do tego idealnie sprawdzą się ściereczka z mikrofibry oraz domowy płyn na bazie ciepłej wody z dodatkiem płynu do naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dopiero teraz należy zaglądać do wnętrza grilla, które może wyglądać różnie, w zależności od tego, jak potraktowałeś go na koniec poprzedniego sezonu. Jeśli ruszt nie był wyczyszczony, to najprawdopodobniej osiadły na resztkach grzyb lub pleśń, które są niebezpieczne dla zdrowia. 

Koniecznie musisz się ich pozbyć, ponieważ w przeciwnym razie twoje grillowanie będzie niehigieniczne, co może doprowadzić do nawet poważnych zatruć. W tym celu najlepszą metodą będzie przepalenie grilla, czyli piroliza. Wszystko, co musisz zrobić, to nagrzać urządzenie do około 300 stopni Celsjusza i pozostawić na około 30 minut, a dopiero po tym czasie przystąpić do czyszczenia.

W kolejnym kroku najlepiej wyszczotkować ruszt szczotką z włosiem ze stali nierdzewnej oraz zakonserwować grilla olejem ryżowym lub rzepakowym, który ma wysoki punkt dymienia. Nie w przypadku grilla gazowego możesz też zapomnieć o sprawdzeniu instalacji gazowej urządzenia, ponieważ to klucz do twojego bezpieczeństwa.

Jakie akcesoria są potrzebne do grilla?

Jeśli grill jest już gotowy na oficjalne rozpoczęcie sezonu, to lepiej zastanów się, czy wszystko, co potrzebne masz pod ręką. Ruszt to nie wszystko, a do sprawnego pichcenia w plenerze przydadzą się szczypce, łopatki oraz stojaki do pieczenia ze stali nierdzewnej. Pozostałe akcesoria zależą od tego, jaki jest twój grill, ponieważ dla tego na węgiel drzewny potrzebne będą opał oraz szufla.

Zanim zaprosisz gości postaw też na różnorodne menu i nie zapomnij o naczyniach, sztućcach, jak również tackach, szczególnie kiedy zamierzasz przyrządzić warzywa lub sery.

Źródło artykułu:Genialne.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także