PoradyDomowe trikiBabciny patent na papier do pieczenia. Pasuje do każdej blachy

Babciny patent na papier do pieczenia. Pasuje do każdej blachy

Papier do pieczenia marszczy się w formie i zdecydowanie nie chce współpracować? Mamy dla ciebie garść porad, które pomogą ci pozbyć się uporczywego problemu z dopasowaniem papieru do foremki. Wystarczy trochę kreatywności i parę ruchów nożyczkami, by materiał idealnie przylegał do blaszki na biszkopt.

Jak dopasować papier do pieczenia do blachy?
Jak dopasować papier do pieczenia do blachy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nndanko

14.02.2024 18:10

Każda kobieta ma w kuchni rolkę papieru do pieczenia. Materiał przydaje się w wielu sytuacjach, lecz dziś skupimy się na jego pierwotnym zastosowaniu, jakim jest ochrona przed przywieraniem do blaszki. Wykładanie giętkiego papieru na formę do pieczenia to prawdziwa katorga, bo ten wiecznie się marszy i odgina, przez co nie można go utrzymać w jednym miejscu. Aby temu zapobiec, koniecznie sprawdź, jak przycinać arkusze pergaminu, by te idealnie dopasowywały się do każdego rodzaju blaszki.

Jak szybko wyłożyć blachę papierem do pieczenia? Babcine triki

Odginający się papier to prawdziwa zmora dla każdego, kto akurat chce wylać ciasto na blaszkę. Przez przypadek może dojść do zalania boków formy, a to będzie skutkowało przypaleniem ciasta podczas pieczenia. Aby uniknąć tego czarnego scenariusza, koniecznie sprawdź, jak docinać papier do pieczenia, by ten idealnie przylegał do ścianek formy.

Papier do pieczenia jest giętki, lecz nie na tyle elastyczny, by można było nim coś formować. To główny powód problemów z dopasowaniem papieru do kanciastej blachy. W tym momencie warto zadziałać wilgocią, która nie zepsuje papieru, lecz pomoże nieco zmiękczyć materiał. Wystarczy, że zemniesz arkusz papieru i zmoczysz go pod bieżącą wodą. Po rozłożeniu stanie się bardziej elastyczny i łatwiej będzie dopasować go do formy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drugi sposób to odwrócenie blaszki i dopasowanie papieru do brzegów. Zaginamy papier do pieczenia na rogach, a następnie odwracamy blaszkę i wkładamy papier do środka. Kolejnym krokiem jest nacięcie materiału w miejscach zgięć, tak by papier do pieczenia mógł swobodnie dopasować się do kanciastego kształtu formy.

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia?

Papier wystający poza ramę tortownicy może przeszkadzać w trakcie wlewania ciasta, które osiada na materiale i mocno się przypala podczas pieczenia. Rozwiązaniem tego problemu jest odpowiednie docięcie papieru do tortownicy. Oczywiście można rysować okręgi, by następnie je wyciąć, lecz istnieje łatwiejszy sposób, gdzie wystarczy jeden ruch nożyczkami i okrąg gotowy.

Wystarczy, że urwiesz kawałek papieru do pieczenia, który pokrywa całą powierzchnię tortownicy. Następnie złóż go na pół i ponownie na dwie części. Składaj tak do momentu powstania trójkąta z zaostrzonym czubkiem. W tym momencie jedyne co musisz zrobić to obciąć wolną końcówkę. Po rozłożeniu papier przyjmie kształt okręgu, który bardzo łatwo będzie dopasować do tortownicy, przez co papier do pieczenia nie będzie już taki niesforny.