PoradyOrganizacjaMiód się skrystalizował? Przestań popełniać błąd, a będzie ciekły i aksamitnie gładki

Miód się skrystalizował? Przestań popełniać błąd, a będzie ciekły i aksamitnie gładki

Jeśli nie lubisz, kiedy miód się krystalizuje, koniecznie wypróbuj poniższy sposób przechowywania słodkiego nektaru. Twardnienie miodu to naturalny proces, lecz nie każdy jest fanem takiej konsystencji. Wystarczy zmienić sposób przechowywania, a słodki przysmak zawsze będzie płynny.

Miód krystalizuje się, gdy jest nieodpowiednio przechowywany.
Miód krystalizuje się, gdy jest nieodpowiednio przechowywany.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Huseyin Asliyuce

14.02.2024 09:18

Miód może się skrystalizować i wcale nie oznacza to, że będzie gorszej jakości. Wręcz przeciwnie, jest to dobry znak, który świadczy o naturalnym składzie. Mimo to, twardy miód nie jest taki wygodny w użyciu, a co za tym idzie, wiele osób narzeka, że musi go najpierw podgrzać, co grozi utraceniem prozdrowotnych właściwości. Aby temu zapobiec, przechowuj miód w konkretny sposób, a przestanie się krystalizować!

Dlaczego miód się krystalizuje?

Zacznijmy od wyjaśnienia kwestii, dlaczego miód się krystalizuje? Otóż najczęściej dzieje się to przez skraje temperatury. Jeśli przekładasz go z blatu do lodówki kilka razy w tygodniu, cukry zaczynają się wytrącać, a masa twardnieje. Sam miód to ok. 80 proc. cukrów i tylko 20 proc. wody, więc prędzej czy później każdy miód się skrystalizuje. Mimo to można nieco opóźnić ten proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Działanie skrajnymi temperaturami na miód jest bardzo ryzykowne, gdyż wszystkie składniki aktywne mogą ulec rozpadowi. W takim wypadku poza smakiem miód nie będzie miał właściwości prozdrowotnych. Jeśli miód się skrystalizuje, podgrzewanie go nad ogniem powinno być jedynie ostatecznością, a nie codzienną praktyką.

Co zrobić, aby miód pozostał płynny?

Miód należy przechowywać w specjalnych warunkach z daleka od światła słonecznego, wilgoci i skrajnych temperatur. Najlepiej nada się ciemna szafka lub spiżarnia. Światło działa bardzo negatywnie na właściwości i smak miodu. Sam pojemnik powinien być szklany lub ceramiczny, a jak ognia należy unikać tych metalowych. Miód ma kwaśny odczyn, co wpływa na korozję metali.

Naturalna słodycz, trzymana w odpowiednich warunkach, będzie płynna, a krystalizacja będzie postępować bardzo powoli. Ważne jest, by miód był szczelnie zamknięty i pozbawiony kontaktu z wodą, która może doprowadzić do fermentacji produktu. Choć wiele osób twierdzi, że miód nie może się zepsuć, prawda jest nieco inna. W zależności od gatunku może sfermentować i być niezdatny do spożycia.

Jeśli widzisz, że miód zaczyna się krystalizować, a potrzebujesz go w płynnej formie, wykonaj prosty zabieg. Wystarczy, że do szklanej miski nalejesz ciepłej wody i wstawisz tam słoik z miodem. Temperatura wpłynie na jego konsystencję, a w miarę jak woda będzie się wychładzać, dolewaj ciepłej cieczy, by utrzymać temperaturę. Ten sposób jest mało inwazyjny, a ciepła woda nie będzie w stanie uszkodzić miodu.