PoradyDomowe trikiBiorę szklankę w dłoń. Twarde masło z lodówki jest gotowe do smarowania

Biorę szklankę w dłoń. Twarde masło z lodówki jest gotowe do smarowania

Twarde masło jest mało plastyczne, przez co ciężko z nim pracować. Smarowanie kanapek czy ucieranie masy to prawdziwa katorga, a czekanie, aż się ociepli, zwykle trwa zbyt długo. Rozwiązaniem tego problemu jest trik ze szklanką. Pięć minut i twarde masło to już przeszłość.

Jak zmiękczyć twarde masło?
Jak zmiękczyć twarde masło?
Źródło zdjęć: © Genialne

19.02.2024 09:11

Masło to jeden z ulubionych produktów śniadaniowych Polaków. Używamy go zarówno do dań wytrawnych jak i tych na słodko. Najlepiej, gdy jest miękkie i ogrzane, bo z łatwością sunie po pieczywie. Niestety, o poranku masło najczęściej bywa twarde, gdyż po nocy spędzonej w lodówce tłuszcz i woda zaczynają się wiązać. Całe szczęście, że istnieje prosty trik, który już w kilka minut zmiękczy twardą kostkę!

Jak ocieplić twarde masło z lodówki w kilka minut?

Mamy sposób na twarde masło z lodówki. Jest banalnie prosty, a jedyne, czego potrzebujesz, to szklanka i gorąca woda. Lifehack przyda się każdego poranka, gdy chcesz nasmarować pieczywo, lecz twarde zimne masło, zamiast sunąć po kromce, zaczyna się odrywać i zdecydowanie nie współpracuje. Cały trik polega na przygotowaniu "sauny", która rozpuści masło już w kilka minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zacznij od wyciągnięcia masła z lodówki i podzielenia go na mniejsze części. Weź taki kawałek, który zdążysz zjeść w danym momencie, a resztę schowaj do lodówki. Złap za szklankę i napełnij ją gorącą wodą. Daj jej kilka minut na nagrzanie materiału i wylej zawartość, a następnie nakryj kostkę tłuszczu szklanką. Pozostaw zimne masło pod przykryciem na pięć minut. Po tym czasie będzie kremowe i gotowe go użycia.

Jak zmiękczyć zimne masło do masy?

Zimne masło do masy to zły wybór. Jeśli połączymy je z ciepłymi składnikami, może dojść do rozwarstwienia się kremu. Tłuszcz powinien być w temperaturze pokojowej, tak samo jak reszta dodatków. Jeśli zapomniałaś je ogrzać, a nie masz zbyt wiele czasu, skorzystaj z przydatnego triku, który pomoże zmiękczyć twarde masło już w kilkanaście minut.

Weź kostkę masła i usuń papierek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Porozdzielaj maślane kostki i wystaw na talerzu, tak by miały wolną przestrzeń z każdej strony. W ten sposób masło szybciej się ogrzeje i będzie gotowe do użycia. Drugi sposób, to skorzystanie z maślanych wiórków. Wystarczy, że zetrzesz twarde masło na tarce i wrzucisz je na płaski talerz. Tłuszcz będzie poddany działaniu temperatury z otoczenia, a wiórki błyskawicznie staną się miękkie. Ponadto tak rozdrobnione masło lepiej zmiksować, dzięki czemu w masie nie będzie grudek. Warto wykorzystać ten trik za każdym razem, gdy jesteśmy w potrzebie.

masłoprosty trikkuchenne triki