PoradyWkładasz do lodówki tylko zimne jedzenie? Popełniasz duży błąd

Wkładasz do lodówki tylko zimne jedzenie? Popełniasz duży błąd

Przechowywanie jedzenia jest niezwykle istotnym aspektem, który może wpływać na nasze zdrowie. Wielu z nas zastanawia się, jak prawidłowo przechowywać resztki posiłków — zwłaszcza te, które są jeszcze ciepłe. Czy jest bezpieczne wkładać je do lodówki?

Ciepłe jedzenie w lodówce było do tej pory rzadkością
Ciepłe jedzenie w lodówce było do tej pory rzadkością
Źródło zdjęć: © Genialne, TikTok | Madamesweat

18.02.2024 | aktual.: 18.02.2024 19:28

Ekspertka w dziedzinie higieny i czystości, Mary Futher, znana jako @Madamesweat, postanowiła podzielić się swoimi doświadczeniami i praktykami na ten temat na platformie TikTok, co wywołało wiele reakcji wśród internautów.

Od dawna toczy się debata na temat tego, czy bezpieczne jest wkładać ciepłe resztki jedzenia do lodówki. Niektórzy nie mają z tym problemu i w celu szybkiego działania umieszczają niedojedzony obiad w pojemniku. Następnie (niezależnie od temperatury pokarmu) wkładają go do lodówki. Inni natomiast wolą pozostawić pojemnik z uchylonym wieczkiem na blacie, aby jedzenie mogło naturalnie ostygnąć. Kto postępuje właściwie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można wkładać ciepłe jedzenie do lodówki?

@Madamesweat podzieliła się swoim punktem widzenia na ten temat na TikToku. Wyjaśniła, dlaczego przechowuje jedzenie w ten sposób i jakie są zalety takiego podejścia. W swoim nagraniu ekspertka stwierdziła: "Nie zostawiaj jedzenia na blacie. Jeśli zostawiłeś je na dłużej niż dwie godziny, równie dobrze możesz wyrzucić je do śmieci". Podkreśliła, że im szybciej jedzenie trafi do lodówki, tym lepiej. Zaznaczyła jednak, że najlepiej jest umieścić jedzenie w płytkim naczyniu, aby szybciej wystygło.

Zgodnie z informacjami na stronie ladbible.com, Departament Zdrowia stanu Waszyngton potwierdził słowa ekspertki. Również stwierdził, że gorące jedzenie można bezpiecznie wkładać do lodówki. Specjaliści zalecają jednak, aby większe ilości jedzenia podzielić na mniejsze porcje w pojemnikach, aby szybciej wystygły.

A ty wkładasz ciepłe jedzenie do lodówki? A może czekasz, aż wystygnie?

Opinie internautów na ten temat są jednak podzielone, co widać po komentarzach pod filmem ekspertki na TikTok'u. "Zawsze zostawiam gorące lub ciepłe jedzenie na blacie na około 30 minut, aby nie miało to wpływu na temperaturę wewnątrz lodówki" - napisała jedna z osób. Inna osoba podzieliła się swoim doświadczeniem, mówiąc: "Moja mama powiedziała, że w ten sposób podgrzeje temperaturę w lodówce. Kiedy byłam dzieckiem, wydawało mi się to logiczne. Teraz zadaję sobie pytanie: co?".

Pewien mężczyzna był przeciwnego zdania. "Od lat próbuję przekonać moją kochaną żonę, żeby to zrobiła i zaczynam mieć tego dość. Dodatkowo zostawia też częściowo otwartą pokrywkę, żeby nie zamokła" - napisał. Jedna z użytkowniczek skomentowała: "Nie myślę o wszystkich pizzach, które zjadłam następnego ranka, a które przeleżały całą noc". Widać więc, że temat przechowywania ciepłych resztek jedzenia w lodówce jest nadal kontrowersyjny i wywołuje wiele emocji.