Boisz się, że są bezwartościowe? Oto cała prawda o mrożonkach
Mrożonki to niezwykle wygodna i szybka metoda na to, aby mieć w swoim domu świeże warzywa oraz owoce niezależnie od sezonu. Szczególnie zimą mamy do nich ograniczony dostęp, a przecież wystarczy sięgnąć do zamrażalnika, aby wyczarować różne dania, a nawet zupy z mrożonek. Jeśli zastanawiasz się, czy mrożone warzywa nie tracą na wartości, to dziś poznasz odpowiedź.
16.02.2024 19:20
Świeże warzywa i owoce są najlepsze, ale nie zawsze mamy je na wyciągnięcie ręki. Z tego powodu musimy radzić sobie przy pomocy mrożonek. Wiele osób w sezonie wiosennym oraz letnim mrozi warzywa i owoce z przydomowego ogródka, aby zimą urozmaicały dietę, ale też były przyjemnym wspomnieniem cieplejszych miesięcy. Nie wszyscy są przekonani do tej metody, ponieważ według nich mrożonki nie mają żadnych wartości odżywczych, a nawet mogą szkodzić. Czy mamy bać się mrożonych warzyw?
Czy mrożonki są szkodliwe?
Proces mrożenia bardzo ułatwia życie, a co najlepsze wcale nie pozbawia naszych warzyw i owoców minerałów oraz witamin, jak myślimy. Badania nad mrożonkami wskazują, że w największym stopniu znika z produktów witamina C, której możemy stracić na w zamrażalniku aż do 30 proc. Bardzo podobnie jest z witaminami z grupy B oraz witaminą A, ale to nie powinno cię zniechęcać do jedzenia mrożonek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożone warzywa i owoce tracą o wiele mniej witamin w tracie tego procesu niż podczas suszenia. Warto pamiętać o tym, że niezwykle ważną kwestią w wyborze mrożonek jest temperatura, w jakiej były zamrażane przez producenta. Warto wtedy unikać tych z przedziału od -2 do -5 stopni Celsjusza, ponieważ te warzywa i owoce będą jałowe. Jeśli masz ochotę na dawkę mrożonych witamin, to wybieraj te zamrażane w znacznie wyższych temperaturach, czyli od -18 do -30 stopni Celsjusza. Dzięki temu zyskasz pewność, że mrożonki nie straciły cennych kwasów organicznych oraz soli mineralnych.
Jak poprawnie mrozić warzywa i owoce?
Warto poznać ten sposób przed zbliżającym się sezonem letnim, ponieważ z pewnością przyda się, kiedy twoje warzywa i owoce zaczną przynosić plony. Wtedy przygotowanie z nich mrożonek to znakomita oszczędność, za którą będziesz sobie wdzięczny zimą. Na początku trzeba porządnie umyć plony, a nawet pokroić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie je rozmrozić.
W przypadku osób, które mają nieco więcej czasu, przed mrożeniem warzyw i owoców znakomicie sprawdzi się ich blanszowanie. Jeśli myślisz, żeby od razu wrzucić swoje mrożonki do worka, a potem wsadzić do zamrażalnika, to jesteś w błędzie. Musisz rozłożyć je na blaszce lub desce, a dopiero potem umieścić w chłodziarce na kilka godzin. Dopiero teraz twoje mrożonki warzyw i owoców możesz przełożyć do woreczków i ponownie umieścić w szufladach.