Te warzywa są trujące, a ma je w kuchni większość Polaków. Wyrzuć je
Od lat słyszymy, że warzywa to samo zdrowie i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Zawarte w nich witaminy oraz minerały poprawiają nasze samopoczucie, ale czy na pewno? Mało kto wie, że mogą być pułapką, w jaką wpadamy, jeśli mamy je w swojej kuchni. Jakie są trujące warzywa i na co należy uważać?
13.02.2024 10:12
Trujące warzywa to nie mit lub żart, a niezwykle ważna dla naszego zdrowia kwestia, o której zapominamy. Kupując je i przynosząc do domu, nie mamy świadomości, jak szybko mogą stać się nie zastrzykiem witamin, ale toksycznym posiłkiem. Na jakie warzywa uważać i dlaczego są aż tak niebezpieczne?
Jakie warzywa są trujące?
Zdrowa sałatka warzywna może być ogromnym zagrożeniem, jeśli zapomnimy o kilku istotnych zasadach. Nie chodzi tutaj o to, aby całkowicie zrazić się do warzyw, ponieważ są trujące, ale o to, by wiedzieć, kiedy i dlaczego zrezygnować z ich jedzenia. Tak samo jak inne produkty spożywcze, mają one określony termin przydatności, nawet jeśli przechowujemy je w lodówce lub spiżarni. Jakie trujące warzywa masz w swoim domu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już w lutym wiele osób tęskni za aromatem oraz smakiem pachnących świeżych warzyw, a pozostali nie mogą się doczekać nowego sezonu, aby zasadzić je w swoim ogrodzie. Niezależnie od tego, do jakiej grupy należysz, warto, abyś wiedział, czemu niektóre z warzyw są trujące, a dzięki temu oszczędzisz sobie niemałych kłopotów.
Znaczna część z nas nie wyobraża sobie pysznego rosołu bez pietruszki, która według badaczy okrzyknięta została najbardziej trującym warzywem zeszłego roku! Wszystko przez apiol, czyli toksyczny związek zawarty w nasionach pietruszki. Bardzo negatywnie wpływa on na mięśnie pęcherza moczowego, macicy oraz jelit, a lekarze odradzają jedzenie pietruszki szczególnie kobietom w ciąży.
Na jakie trujące warzywa uważać?
Ziemniaki to bardzo niebezpieczne i toksyczne warzywa, a przecież spożywamy je w ogromnych ilościach. Szczególnie należy unikać ziemniaków uszkodzonych, kiełkujących lub zielonych, ponieważ mają w sobie duże stężenie trującej solaniny. Po zjedzeniu tych warzyw możemy nabawić się problemów z żołądkiem i jelitami, a w najgorszym przypadku odwodnić oraz mieć zaburzenia rytmu serca. To jednak nie koniec listy trujących warzyw w naszych domach, ponieważ uważać powinniśmy na pomidory. Te niedojrzałe oraz zielone warzywa zawierają w sobie tomatynę, która negatywnie wpłynie na nasz układ pokarmowy oraz oddechowy.
Jeśli kusi cię, aby jeść surowego bakłażana, to nie zdziw się, jeśli potem bardzo rozboli cię brzuch. Te trujące warzywa zawierają w sobie solamarginę oraz solasoninę, które znikną z bakłażana dopiero po obróbce termicznej. Szparagi pretendują do tytułu najbardziej toksycznego warzywa w bieżącym roku, a wszystko przez zawarte w nich puryny. Przez nie w naszym organizmie odkłada się wiele kwasu moczowego, który jest szczególnie niebezpieczny dla chorych na dnę moczanową. Trujące w szparagach są także ich jagody, które mogą wywołać poważne problemy gastryczne.