Wkładasz do zamrażarki? Popełniasz błąd, który może kosztować zdrowie
07.12.2023 16:41, aktual.: 10.01.2024 18:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dzięki temu urządzeniu możemy przez długi czas przechowywać świeże jedzenie. Zazwyczaj umieszczamy w zamrażarkach owoce sezonowe lub mięsa, a równie często wkładamy je tam we woreczkach. Okazuje się, że to poważny błąd.
Nie ma nic prostszego, a jeśli kupiliśmy zbyt dużo jedzenia, to wystarczy włożyć je do zamrażarki i po problemie. Jednak czy na pewno? Sam proces mrożenia niesie z sobą wiele korzyści, a oszczędność czasu oraz długi termin przydatności to najlepsze, co może być, jeśli jesteśmy zabiegani. Czy foliowe woreczki są do tego najlepsze?
Mrożenie w reklamówce?
Wielu z nas — przygotowując mrożonki — sięga po woreczki foliowe, a szuflady zamrażarki są później wypełnione smakołykami po brzegi. To wydaje się być najrozsądniejszym wyborem, ponieważ inne tworzywa pod wpływem niskiej temperatury mogłyby pęknąć, a przecież nie o to nam chodzi. Ten sposób jest szybki i ekonomiczny, ale czy najlepszy dla naszego zdrowia?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W mrożeniu żywności ważne jest to, aby była ona szczelnie zabezpieczona. To gwarancja zachowania odpowiedniego smaku oraz właściwości produktów. Okazuje się, że pod tym względem folia wypada słabo, przez co mrożonki mogą zmieniać swoją konsystencję lub dziwnie pachnieć. Zdarza się, że do zamrażalnika trafiają produkty w sklepowych reklamówkach, co również jest karygodnym błędem. Znajdujące się na nich bakterie oraz brud mogą tylko negatywnie wpłynąć na proces mrożenia, ale także przesiąknąć na pożywienie, co odbije się na naszym zdrowiu.
Ponowne mrożenie w pudełkach po lodach
Z pewnością każdy chociaż raz wykorzystał do mrożenia pojemniki po lodach. Są szczelne, a równie często pomieszczą ugotowane wcześniej potrawy, więc czego chcieć więcej! Okazuje się, że ta praktyka również nie wpływa na jedzenie pozytywnie. Umieszczanie w plastiku ciepłych potraw uwalnia mikroplastik, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. W efekcie zmienia się smak potrawy oraz jej wartość, która nie jest pożywna, a staje się szkodliwa.
Szczególnie ważne jest to, aby w plastikowych woreczkach lub pudełkach nie trzymać mięsa oraz nabiału, ponieważ wtedy namnażają się na nich bakterie E. coli oraz Salmonelli. Po spożyciu doprowadzają one do poważnych problemów z układem trawienia.
W czym mrozić jedzenie?
Mało osób wie, że istnieją specjalne pojemniki przeznaczone do mrożenia, które są wygodne i bezpieczne. Dzięki nim do pożywienia nie dochodzi powietrze, a to jest kluczowe, ponieważ pod jego wpływem zaczynają tworzyć się procesy gnilne. Ważne jest to, aby na mrożonkach umieszczać datę, dzięki czemu będziemy wiedzieć, do kiedy je spożyć. Maksymalny czas mrożenia wynosi rok, pod warunkiem, że produkty znajdują się w odpowiednich pojemnikach i workach.