NewsyCzy w Wigilię można jeść mięso? Będziesz zaskoczony stanowiskiem Kościoła

Czy w Wigilię można jeść mięso? Będziesz zaskoczony stanowiskiem Kościoła

Rodzina przy posiłku
Rodzina przy posiłku
Źródło zdjęć: © Getty Images | skynesher
22.12.2023 14:16

Na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 jarskich potraw. Po mięso sięgamy dopiero na Boże Narodzenie, bowiem to 25 grudnia kończy się post. Większość z nas trzyma się tej tradycji. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Władze kościoła katolickiego mają na ten temat inne zdanie.

Za dwa dni wszyscy zasiądziemy do wigilijnego stołu. Wedle tradycji, powinno znajdować się na nim 12 potraw, czyli tyle, ilu było apostołów. Każda z nich powinna być jarska, bowiem w Wigilię obowiązuje post.

Mięso zwykle zastępuje się rybami, m.in. osławionym wigilijnym karpiem. Wiele osób zastanawia się, czy może spróbować mięsa przed Bożym Narodzeniem. W końcu spożycie mięsa w trakcie postu to grzech. Okazuje się, że tak nie jest. Władze Kościoła stawiają sprawę jasno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy w Wigilię można jeść mięso? Kościół sprawia sprawę jasno

W żaden inny dzień nie przygotowujemy tyle potraw co na Wigilię. Większość z nich jest wegetariańska. Jednym "akceptowanym" mięsem jest mięso ryby, takie jak karp, pstrąg, dorsz czy śledź. Okazuje się, że ryby nie są wymogiem, a tradycją. Kościół ma na ten temat inne zdanie.

Zgodnie z prawem kanonicznym, zakaz jedzenia mięsa obowiązuje jedynie w piątki oraz Środę Popielcową. Oznacza to, że w tegoroczne święta możemy postawić na stole potrawy mięsne. Spożycie mięsa nie jest grzechem. To tradycja, która nie została narzucona przez Kościół, a przez społeczeństwo.

Boczniaki zamiast śledzi

Dieta wegańska zyskuje coraz więcej fanów. W odróżnieniu od wegetarianizmu, weganizm eliminuje spożycie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, włączając w to nabiał i jajka. Według raportu przeprowadzonego przez Kukła Healthy Food aż 6 proc. osób pomiędzy 18. a 65. rokiem życia przeszło na dietę wegańską.

Wegańskie święta to nie tylko sałatki. Fani roślinnej diety wykazują się ogromną kreatywnością. Śledzie zastępowane są boczniakami, a dorsz selerem zwiniętym w liść nori. Po usmażeniu zachowuje intensywny, morski smak. Twaróg można podmienić na tofu, a jajka na ciecierzycę czy wodę po ciecierzycy, która zachowuje się podobnie do białka jaj. Wybierając produkty wegańskie dbasz o planetę i przyczyniasz się do zachowania życia zwierząt.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także