PoradyDomowe trikiGdy brakuje palników, makaron gotuję sposobem babci. Genialny trik na święta

Gdy brakuje palników, makaron gotuję sposobem babci. Genialny trik na święta

Zupa z makaronem.
Zupa z makaronem.
Źródło zdjęć: © Freepik | KamranAydinov

19.12.2023 08:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowywanie posiłku dla całej rodziny potrafi być czasochłonne, zwłaszcza gdy chcemy jednocześnie podać pierwsze i drugie danie. Zdarza się, że nie mamy tylu wolnych palników. Jak więc zorganizować pracę w kuchni, aby wszystko było gotowe na czas? Poznaj kilka wskazówek.

Przyjęło się, że zupa jest daniem, które podaje się jako pierwsze. Jednym z najpopularniejszych dodatków do zupy jest makaron, który idealnie komponuje się z rosołem, zupą pomidorową, pieczarkową, a nawet jarzynową.

Niektórzy z nas lubią urozmaicać swoje zupy, zamieniając kluski na ryż lub ziemniaki. Po makaron sięgamy jednak najczęściej. Producenci oferują nam bowiem różne rodzaje makaronów, takie jak bigoli, penne czy cappellini, czy muszelki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować makaron w zupie?

Jeżeli zdarzy się, że wszystkie palniki są już zajęte, możesz ugotować makaron razem z zupą. Trzeba jednak pamiętać, żeby go nie rozgotować. Makaron, który jest zbyt miękki, nie tylko jest niezdrowy, ale także nie prezentuje się dobrze na talerzu. Najlepszy jest makaron ugotowany al dente, czyli na półtwardo.

Proces gotowania makaronu w zupie jest bardzo prosty. Przed dodaniem klusek do garnka, należy przygotować bulion. To właśnie gotowanie bulionu jest najbardziej czasochłonne. W garnku zalewamy zimną wodą warzywa i mięso, a następnie gotujemy je na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny. Bulion można przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni, pod warunkiem że jest szczelnie przykryty. Wywar bowiem łatwo chłonie zapachy innych potraw.

Genialny trik babci. Zaoszczędzisz czas

Makaron dodajemy do zupy na kilkanaście minut przed podaniem potrawy. Przed dodaniem do garnka, surowy makaron należy przepłukać zimną wodą i odcedzić. Makaron typu spaghetti powinno się połamać przed wrzuceniem do garnka. Na opakowaniu każdego produktu znajduje się informacja o czasie gotowania, którego powinniśmy przestrzegać. Podczas gotowania zupy, należy ją regularnie mieszać, aby kluski nie przywarły do dna naczynia. Na sam koniec, potrawę można zagęścić, dodając jogurt naturalny, śmietankę lub mąkę.

Jeżeli w zamrażarce przechowujesz skórki parmezanu, to przed dodaniem makaronu do garnka, możesz je wrzucić do bulionu. Dodadzą potrawie smaku, ale pamiętaj, aby po chwili je wyjąć. Jeśli zupie będzie "czegoś brakowało" dopraw ją dwoma łyżeczkami sosu sojowego, który uwydatni jej smak.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także