Zanim użyjesz folii do pieczenia, zrób jedną rzecz. Skorzystasz podwójnie
Jest niezwykle przydatna w kuchni, a popularność zyskała sobie dzięki długiemu trzymaniu ciepła. Jednak nie zawsze wiadomo, jak jej używać, aby wykorzystać maksymalnie funkcje folii aluminiowej. Dzięki temu pieczenie wejdzie na wyższy poziom.
24.11.2023 | aktual.: 10.01.2024 19:58
Folia aluminiowa jest ogólnodostępna i kosztuje grosze, a ma wiele zastosowań. Zazwyczaj owijamy nią drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a niektóre panie domu chętnie używają jej podczas pichcenia. To tylko dwa najpopularniejsze sposoby na wykorzystanie folii, ale czy zawsze wtedy jest skuteczna? Okazuje się, że prosta zmiana w jej używaniu odmieni życie.
Jak działa folia aluminiowa?
Jest znakomitym izolatorem, który nie przepuści wody, powietrza i światła. Dzięki temu chroni pożywienie przed czynnikami zewnętrznymi. Mimo to wiele osób nadal nie potrafi wykorzystać na 100% potencjału folii. Z czego to wynika?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Folia aluminiowa ma dwie strony, z czego jedna mocno się błyszczy, a druga jest matowa. Jednak na co dzień nie zastanawiamy się nad tym, tylko bez namysłu odcinamy potrzebny nam kawałek. To duży błąd, ponieważ taka postać folii nie jest dziełem przypadku. Okazuje się, że każda ze stron ma swoje właściwości, które mogą nam ułatwić życie.
Strona lśniąca dobrze trzyma ciepło, a przykryte nią danie na długo zachowa swoją temperaturę. Natomiast matowa część folii aluminiowej ma odwrotne zastosowanie, czyli oddaje ciepło. Jeśli zapamiętasz ten banalny sposób działania, to z pewnością nie staniesz przed częstym dylematem, której z nich użyć.
Jak poprawnie użyć folii aluminiowej do pieczenia?
Z powodzeniem można wykorzystać folię do pieczenia, a już szczególnie tych dań, z których pod wpływem wysokiej temperatury wycieka tłuszcz. Fani pieczonych mięs, ryb lub wędlin z pewnością odczują różnicę w smaku oraz czasie przygotowywania potraw, jeśli będą one przyrządzone z wykorzystaniem folii we właściwy sposób.
Wystarczy odciąć jej kawałek pod wymiar blachy do pieczenia, a następnie z wyczuciem zmiąć. Dopiero teraz można rozłożyć folię na blasze, ale to również nie jest oczywiste. Jej brzegi powinny tworzyć zawinięte do środka kieszenie. Na koniec kładziemy na tę misterną konstrukcję mięso i wkładamy do piekarnika.
Ten prosty trik, który nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, z pewnością się opłaci. Po pierwsze dzięki folii potrawa będzie idealnie wypieczona i soczysta. Rowki znajdujące się na brzegach blachy zatrzymają na blaszce tłuszcz, dzięki czemu nie wycieknie poza jej obręb. W efekcie piekarnik będzie czysty, a obiad gotowy.
Jednak to nie koniec dobroci płynących z takiego stosowania folii aluminiowej, ponieważ jej wcześniejsze zmięcie sprawi, że potrawa do niej nie przywrze. Dzięki temu bez problemu będzie można sięgać po kolejne kawałki pieczystego, bez konieczności ściągania z nich folii na talerzu.