Świąteczny śledź w śmietanie to małe zło. Spróbuj szwedzkiego surströmming
Podczas zbliżających się świąt na stołach będą królować śledzie pod rozmaitą postacią. Ile osób tyle różnych smaków, a ogromną popularnością cieszą się śledzie po cygańsku, pod pierzynką, po żydowsku lub kaszubsku. Mimo tego mało kto ze smakoszy tych ryb odważy się spróbować wersji szwedzkiej, czyli surströmming.
21.12.2023 17:20
Dla Szwedów to przysmak, którym mogą się zajadać, a każdy naród ma swoje własne smakołyki. Mocny aromat oraz charakterystycznych smak tych śledzi zmiata nie jednego amatora. Z tego powodu wokół surströmming narosło wiele mitów, które z nich są prawdą?
Co warto wiedzieć o szwedzkich śledziach?
Surströmming to nic innego, jak kiszony śledź bałtycki, którego zalewa się solanką. Receptura ta jest stosowana od XVI wieku, a dzięki soli ryba nie gnije. Proces kiszenia trwa aż 6 miesięcy, przez co śledź zyskuje odpowiedni aromat oraz smak. Warto dodać, że to jeden z rodzajów kiszonych ryb, które są niezwykle popularne w krajach skandynawskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszonego śledzia wyróżnia przede wszystkim zapach, który jest nieznośny. Wiele osób, w tym Japończycy, uważa go za najgorszy odór na świecie oraz porównuje do własnych smakołyków rybnych np. kusaya. Bardzo często surströmming można zakupić w puszce, czyli tak jak większość marketowych tuńczyków lub filetów z makreli. Jednak jej otwarcie przetrwają tylko osoby o mocnych żołądkach.
Jak jeść tego śledzia?
Kiedy uda się bez uszczerbku na zdrowiu otworzyć kiszonego śledzia, to już nie ma odwrotu, trzeba go spróbować. Dla wielu to niewykonalne, ponieważ kosztują ryby solo. Smak śledzia jest bardzo słony, dlatego Szwedzi podają go na cienkim chlebie tunnbröd z dodatkiem czerwonej cebuli oraz ziemniaków. Równie często są one zastępowane, pastą ziemniaczaną, a do tego serwuje się szklankę mleka. Dla wielu Szwedów inny sposób jedzenia surströmming to dodatek kwaśnej śmietany oraz kieliszek wódki.
Po wyjęciu śledzia z puszki trzeba go rozciąć, aby dostać się do czerwonego mięsa ryby. Wcześniej należy pozbyć się ikry, a ze śledzia wyjąć ości. To właśnie mięso jest najsmaczniejsze. Jeśli po tym opisie nadal jesteś chętny, aby spróbować kiszonego śledzia to pozostaje ci tylko pogratulować.
Jak obchodzić się z tym śledziem?
Jeśli kupiłeś lub otrzymałeś puszkę z kiszonymi śledziami, to nie próbuj jej otwierać w domu. W przeciwnym razie będziesz musiał wietrzyć z aromatu całe mieszkanie. Lepiej będzie, jeśli weźmiesz opakowanie na otwartą przestrzeń lub otworzysz surströmming pod wodą. Dzięki temu odór nie będzie mocno wyczuwalny.