Genialne zakupyCzym się różni kapusta kiszona od kwaszonej? Nie pomyl się podczas zakupów

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej? Nie pomyl się podczas zakupów

Kapusta kiszona, a może kwaszona? Czy to się czymkolwiek różni? Wielu konsumentów zadaje sobie to pytanie podczas zakupów. Prawda jest taka, że to dwa zupełnie inne produkty. Jeden to marna podróbka i żerowanie na nieświadomości klientów.

Kapusta kiszona w beczce.
Kapusta kiszona w beczce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ga_Na

22.03.2024 09:07

Technolodzy żywości stale wymyślają nowe produkty, które mogłyby trafić w kubki smakowe konsumentów. Jakiś czas temu na rynku pojawił się produkt o nazwie "kapusta kwaszona", który do złudzenia przypomina dobrze nam znaną kiszonkę. Wiele osób dało się na to nabrać, myśląc, że to tradycyjny przysmak, lecz prawda okazuje się być zupełnie inna. Kapusta kwaszona nawet nie leżała koło kiszonej.

Czym różni się kapusta kiszona od zakwaszanej?

Nazwa łudząco podobna, kolor i smak tak samo – czym się w takim razie różnią? Kapusta kiszona wynik naturalnej fermentacji, w której kapusta pod wpływem kwasu mlekowego zyskuje kwaśny posmak i chrupiącą strukturę. Nie ma w niej żadnych dodatków poza solą. Kieszenie zajmuje kilka tygodni i musi być przeprowadzane w odpowiednich warunkach, bo inaczej warzywo się zepsuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta kwaszona to podróbka kiszonki. Początkowe etapy produkcji wypadają tak samo, lecz po umieszczeniu w beczce kapusta zostaje zalana octem z cukrem i substancjami konserwującymi. Nie ma tutaj procesu fermentacji, bo taka kapusta błyskawicznie zaczyna być kwaśna i gotowa do sprzedaży. Kapusta kwaszona jest pozbawiona cennych probiotyków, a w zamian za to wypełnia ją mnóstwo substancji konserwujących i octu. To nie jest zdrowy produkt i lepiej się go wystrzegać!

Czy warto jeść kiszoną kapustę?

Odpowiedź na to pytanie brzmi – TAK! Kiszonki to jedno z lepszych źródeł dobrych bakterii probiotycznych, które normują mikroflorę jelit, usprawniają pracę układu pokarmowego i sprawiają, że nasze ciało jest silne i zdrowe. Jeśli flora bakteryjna w jelitach jest zaburzona, choroby są dla nas trudniejsze do zniesienia.

Poza bakteriami kapusta kiszona ma niesamowicie wysoką zawartość witaminy C, a jak wiemy, ta przydaje się do wzmocnienia odporności. Na co pomaga kapusta kiszona? Lekarze twierdzą, że kiszonki powinny być spożywane w okresie przeziębień, osłabienia organizmu i niedoborów. Rekomenduje się je kobietom w ciąży, gdyż składniki zawarte w kiszonkach działają bezpośrednio na nienarodzone dzieci w łonie matki.

Jak wybrać dobrą kapustę kiszoną?

Jeśli chcesz mieć wartościową kiszonkę, zrób ją w samodzielnie. To wcale nie takie trudne, a jeśli nie masz miejsca na dużą beczkę, możesz skorzystać z metody kiszenia w słoikach, które jest równie ciekawe i skuteczne.

Jeśli natomiast z kiszeniem kapusty ci nie po drodze, wystarczy, że podczas zakupów będziesz czytać składy produktów. Jaka kapusta kiszona jest najlepsza? Skład powinien zawierać jedynie warzywa i sól. Dodatki takie jak ocet, cukier czy konserwanty to znak, że produkt jest jedynie zakwaszany i nie warto go kupować.