PoradyDomowe trikiMiód i czosnek nie wystarczą. Gdy dopada mnie przeziębienie, jem na potęgę

Miód i czosnek nie wystarczą. Gdy dopada mnie przeziębienie, jem na potęgę

Co jeść na przeziębienie?
Co jeść na przeziębienie?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Liudmila Chernetska
07.02.2024 19:16

Jeśli łapie cię przeziębienie, koniecznie wprowadź do diety kilka produktów. Są bogate w aktywne substancje, które działają antybakteryjnie i wspierająco dla układu odpornościowego. Dzięki nim szybko staniesz na nogi, a po przeziębieniu nie będzie ani śladu.

Nie ma jednego "magicznego" produktu, który jest w stanie zwalczyć przeziębienie już w kilka godzin. Jeśli twoja dieta jest uboga w witaminy i minerały, może się to wiązać z osłabioną odpornością, a wtedy każde przeziębienie jest dla prawdziwą męczarnią. Podczas choroby dobrze włączyć do diety aktywne składniki, które wspomogą ciało i pomogą odzyskać pełnię sił.

Co jeść na przeziębienie?

Aby zwalczyć chorobę, potrzebujesz "przyjaznych" bakterii, które wspomogą pracę jelit. To one są w głównej mierze odpowiedzialne za nasz układ odpornościowy. Dostarczenie pożytecznych składników wspomoże organizm w walce z przeziębieniem. Spożywanie niesłodzonych jogurtów, kefiru czy kapusty kiszonej jest jak zastrzyk bakterii probiotycznych, które będą wspomagać układ trawienny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Głównym składnikiem, którego powinieneś spożywać najwięcej w okresie choroby, są produkty bogate w przeciwutleniacze. Te pomagają załagodzić stany zapalne i wspierają układ odpornościowy. Gdzie ich szukać? Głównie w leśnych owocach, cytrusach, brokułach, szpinaku czy marchwi. Nie brakuje ich również w zielonej herbacie i gorzkiej czekoladzie.

Czy jedzenie czosnku pomoże w walce z przeziębieniem?

Mówi się, że czosnek to najlepsze lekarstwo na wszelkie problemy ze zdrowiem. Jest w tym dużo prawdy, gdyż to warzywo zawiera duże pokłady allicyny, czyli naturalnego antybiotyku, który zwalcza choroby i wspiera układ odpornościowy. Warto go wprowadzić do codziennej diety, by mógł cię stale chronić przed uporczywymi infekcjami.

Wielu dietetyków sądzi, że regularne spożywanie czosnku minimalizuje ryzyko złapania przeziębienia praktycznie do zera. Ponadto to warzywo jest w stanie zwalczyć wiele wirusów i grzybów, które powodują takie choroby jak np. grypa czy grzybica skóry.

Miód pomoże pozbyć się przeziębienia?

W całej masie pozytywnych produktów o leczniczym działaniu nie można zapomnieć o miodzie! Istnieje jedna specjalna odmiana, która wyróżnia się szczególnymi właściwościami. Mowa o miodzie manuka, odmianie, która powstaje dzięki nektarowi z drzewa manuka. Lekarze od jakiegoś czasu badają jego cudowne działanie. Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych jest łagodzenie bólu, stanów zapalnych czy właściwości antybakteryjne.

Jeśli nie masz go pod ręką, możesz skorzystać z każdego innego rodzaju miodu. Jeśli jest prawdziwy, będzie działał bardzo podobnie. Spożywanie go w trakcie przeziębienia pomoże nabrać sił i wzmocni organizm, który przez cały czas walczy z bakteriami i wirusami. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do wrzątku, bo straci swoje wszystkie wartości. Najlepiej rozpuszczać go w letniej wodzie, która go nie uszkodzi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także