Tęczowy połysk na wędlinie? Zanim zjesz, sprawdź, skąd bierze
10.03.2024 16:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zobaczyłeś tęczową poświatę na wędlinie? Czasem widać ją nawet przed wypakowaniem szynki z opakowania. Skąd się bierze? Czy widząc ją, powinieneś się obawiać? Wyjaśniamy.
Szynka, boczek czy baleron to nieodłączne elementy diety wielu Polaków. Bez względu na to, czy kupujesz je w kawałku, czy w plasterkach, a także czy pochodzą z marketu, czy sklepu mięsnego, czy z własnej produkcji może pojawić się na nich tęczowy połysk. Czy to oznacza, że wędlina nadaje się tylko do wyrzucenia?
Jaka wędlina jest najlepsza?
Zanim przejdziemy do tęczowego połysku na wędlinie, warto wspomnieć o tym, jakie wyroby tego typu są najlepsze dla zdrowia. Jak wiesz, wędliny są bogate w białko, ale mogą również zawierać sporo tłuszczu, sól i inne substancje (a wśród nich niektóre szkodliwe dla zdrowia konserwanty). Właśnie dlatego nie powinieneś robić z wędlin podstawy swojej diety, a także wybierać te najlepszej jakości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podstawowa zasada mówi, by wybierać wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w gotowym produkcie. 80 proc. to absolutne minimum. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej potencjalnie szkodliwych dodatków. Najlepiej wybieraj te wędliny, których 100 g powstaje ze 120 g mięsa lub więcej. Zwracaj uwagę również na to, czy wędlina była wędzona naturalnym dymem. Te dwie wskazówki pozwolą ci zawsze dokonać dobrego wyboru.
Co znaczy, gdy szynka świeci się na tęczowo?
Niektórzy martwią się, że tęczowa poświata oznacza, że szynka jest niezdrowa lub się zepsuła. Nie jest to prawda. Tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Wędlina zaczyna się świecić na różne kolory w związku z procesem krojenia.
O co dokładnie chodzi? Podczas krojenia wędliny, włókna na jej powierzchni zaczynają się przemieszczać. Światło padające na powierzchnię pokrojonego wyrobu ugina się, co powoduje powstanie tęczowej poświaty. To nic innego jak niegroźne zjawisko fizyczne. Oznacza to, że taką wędlinę możesz spożywać bez obaw.
Co może niepokoić w wyglądzie wędliny?
Gdy kupujesz wędlinę, musisz zwrócić uwagę nie tylko na skład, o którym wspominaliśmy wcześniej, ale także na jej wygląd. Jeśli mięso jest maziste, lepiej sobie odpuść. Unikaj wędlin, które mają woń zjełczałego tłuszczu, a także produktów o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowościach podczas ich wytwarzania.
Jeśli kupujesz paczkowane wędliny, zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia, a przed zjedzeniem koniecznie sprawdź ich zapach oraz smak. Jeśli cokolwiek wzbudzi twoje wątpliwości, lepiej zrezygnuj z konsumpcji.