PoradyOrganizacjaRobisz po przyniesieniu warzyw do domu? Szybko wylądują w koszu

Robisz po przyniesieniu warzyw do domu? Szybko wylądują w koszu

Świeża zielenina zawsze powinna być w naszym domu, ale nie będzie zjadliwa wiecznie. Nieodpowiednie przechowywanie warzyw oznacza ich marnotrawstwo, a przecież nikt nie chce wyrzucać pieniędzy i witamin w błoto. Jeśli zawsze tak się z nimi obchodzisz, to z pewnością trafią do kosza.

Przechowywanie warzyw w domu wcale nie jest takie oczywiste
Przechowywanie warzyw w domu wcale nie jest takie oczywiste
Źródło zdjęć: © Getty Images | zoranm

21.03.2024 19:24

W internecie nie brakuje patentów oraz wymyślnych trików na przechowywanie warzyw, które mają maksymalnie przedłużyć ich datę ważności. Większość z nich możemy od razu sobie podarować i zapomnieć, że ogóle istnieją. Inni od lat popełniają te same błędy w przechowywaniu warzyw, łudząc się, że tym razem wytrzymają długo, ale i tak muszą je wyrzucić. Co robimy źle?

Jak nie przechowywać warzyw?

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że po przyniesieniu warzyw do domu robią całą listę niepotrzebnych błędów. Samo mycie zieleniny jest koniecznym i higienicznym zabiegiem, ale problemy robimy sobie sami, kiedy dodajemy do wody sody oczyszczonej. Ten patent cieszy się popularnością, a nawet pozytywnymi opiniami, które nie mają zbyt wiele wspólnego z poprawnym przechowywaniem warzyw. Soda oczyszczona nie zadziała magicznie na ich świeżość, a tylko przyśpieszy proces gnilny, co odbije się na tym, że prędzej niż później trafią do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drugim w kolejności złym nawykiem jest mycie warzyw przed włożeniem ich do lodówki, a wszystko przez wilgoć. Mokra zielenina oraz owoce zaczną błyskawicznie się psuć, przez co, zamiast trzymać świeżość, staną się wodniste i niezdatne do spożycia. Tak samo nie pomoże trik z listkiem ręcznika papierowego, który ma przedłużyć żywotność oraz wzmocnić chrupkość sałaty. O wiele lepszym pomysłem na przechowywanie warzyw jest mycie ich dopiero przed jedzeniem lub pichceniem.

W czym przechowywać warzywa?

Z pewnością zastanawiasz się, jak najlepiej przechowywać warzywa, a kluczem do rozwiązania jest wentylacja. Nasze warzywa i owoce muszą ją mieć, aby nie przylgnęły do nich bakterie gnilne, a w tym mogą przydać się pojemniki. Inwestycja w odpowiednie naczynia do przechowywania warzyw powinna rozwiązać problem ich szybkiego psucia. Idealnie nada się do nich sałata, ale także owoce i zielenina o miękkiej skórce.

W lodówce powinniśmy przechowywać tylko awokado, mango, maliny, kapustę, szparagi oraz kalafior. Koniecznie umieszczaj je bez foliowych woreczków lub opakowań w dolnej szufladzie chłodziarki. Natomiast na blacie lub do koszyka schowaj pomidory, cukinię, cytrusy, jabłka i zioła, które wytrzymają w temperaturze pokojowej.

Z kolei przechowywanie ziemniaków, cebuli, czosnku lub selera wcale nie jest tak proste, jak się na pozór wydaje. Najlepiej sprawdzą się do tego materiałowe woreczki umieszczone w spiżarni lub ciemnej szafce kuchennej.