PoradyDomowe trikiDodajesz do pączków, żeby nie piły tłuszczu? Jest prostszy i skuteczniejszy sposób

Dodajesz do pączków, żeby nie piły tłuszczu? Jest prostszy i skuteczniejszy sposób

Ten patent jest najlepszy podczas smażenia pączków
Ten patent jest najlepszy podczas smażenia pączków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gajus

05.02.2024 14:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z pewnością niejedna gospodyni domowa zastanawia się, z jakiego przepisu przyrządzić pączki na zbliżający się tłusty czwartek. Ile osób tyle różnych receptur, a cała tajemnica pysznych i puszystych pączków leży w drobnym szczególe, o którym często zapominamy. Dzięki niemu pączki nie będą ociekać tłuszczem.

To już ostatni moment, aby przygotować się do corocznego słodkiego szaleństwa. Pączki od wielu lat są symbolem tłustego czwartku, dlatego nawet osoby dbające o swoją figurę dają się na nie skusić. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten wypiek jest przepyszny i rozpływa się w ustach. Bardzo często pączki, a szczególnie te przygotowane samodzielnie, mają zbyt wiele tłuszczu i nie smakują, jak powinny. Ten patent sprawi, że wyjdą idealne.

Jak przygotować nieociekające tłuszczem pączki?

Nie od dziś wiadomo, że pączki to istna bomba kaloryczna, która może błyskawicznie zachwiać dietą. Mimo to wiele osób nie może się wprost doczekać tłustego czwartku, aby móc ich skosztować bez wyrzutów sumienia. Inni dokładnie liczą, a nawet rywalizują z innymi o to, kto zjadł najwięcej pączków tego dnia. Niezależnie od tego, do której grupy się wliczasz, a przynajmniej raz smażyłeś pączki, doskonale wiesz, jak bardzo piją one tłuszcz. W efekcie nie smakują, jak powinny, a ty zastanawiasz się, gdzie popełniłeś błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nasze mamy i babcie dodawały na etapie wyrabiania ciasta odrobinę etanolu, który miał zapobiegać wchłanianiu tłuszczu. Nadal wiele osób korzysta z tego sposobu, ale czy na pewno on działa? Etanol wchodzi w reakcję z białkami w cieście na pączki, co oznacza, że nie będą się sklejać. Dzięki niemu ciasto jest miękkie oraz gładkie, a przecież takie właśnie powinny być te wypieki. Podczas smażenia właśnie on wypycha z pączków olej, przez co wchłaniają mniej tłuszczu. Jednak nie etanol odgrywa kluczową rolę podczas przygotowania pączków, a woda! Podczas smażenia to właśnie jej jest więcej, co oznacza, że aby babciny trik był naprawdę skuteczny, do ciasta musiałbyś dolać znacznie więcej niż kieliszek etanolu.

Jaki jest sposób na "odchudzenie" pączków?

Kluczem do sukcesu, czyli nieociekających tłuszczem pączków jest temperatura oleju oraz jego jakość. To niezwykle ważne, ponieważ zwykle mało kto zwraca na to uwagę, skupiając się tylko na przepisie. Do pomiarów przyda się termometr cukierniczy, a idealna temperatura tłuszczu wynosi między 170 a 180 stopni Celsjusza. Wiele osób podkreśla, że prawdziwe pączki powinno się smażyć na smalcu, który również sprawia, że nie pochłaniają one tłuszczu niczym gąbki. Takie instrukcje znalazły się pod TikTokiem na profilu @profesorka.kasia:

Po smażeniu pączków nie możesz zapomnieć od ich odsączeniu w ręcznik papierowy z nadmiaru tłuszczu, co jest niezwykle ważne od razu po upieczeniu. Dzięki temu pączki będą miękkie i puszyste, a przede wszystkim idealnie dopieczone na zewnątrz oraz w środku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także